Volledig scherm
© Johan vd Heijden

Innovatieve oesterkwekerij na vijf maanden al failliet

KATS - Het innovatieve familiebedrijf Smit & Smit, dat in november met de veelbelovende kweek van oesters op land begon, is vijf maanden later al failliet verklaard.

Oestersterfte heeft de kwekerij pal naast de Zeelandbrug, in Kats, de das omgedaan. Het was een miljoeneninvestering voor ondernemer Sybe Smit. Samen met zijn vader Sam begon hij vol vertrouwen aan een innovatief project: oesters kweken op het land. Een wereldprimeur. In augustus zei hij nog tegen deze krant dat ze een 'geheim' hadden ontwikkeld, waarmee ze onafhankelijk van de weersgesteldheid konden kweken en beschermd waren tegen natuurlijke vijanden en ziektes.

Bacterie

Toch lijkt het er nu op dat een bacterie de oorzaak is van de oestersterfte, die de kwekerij fataal is geworden. "Maar het onderzoek loopt nog, dus het nog te vroeg om dit met zekerheid vast te stellen", benadrukt curator Folkert Hiemstra, die de woordvoering namens de familie op zich neemt.

Hiemstra vertelt dat het bedrijf aanvankelijk goede vooruitzichten had. "Ze kweekten goede oesters, die in de smaak vielen bij de consument en de verkoop ging voor een startend bedrijf ook helemaal niet slecht." Tot begin maart de weekdieren plots in grote aantallen doodgingen. De oestersterfte werd steeds erger en de vooruitzichten van het bedrijf verslechterden snel.

Schade voorkomen

Volgens de curator krijgen innovatieve projecten als deze vaak te maken met tegenslagen, maar betekent dat niet altijd direct het einde. Toch besloot Sybe Smit de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten en koos hij ervoor om het faillissement van de vennootschap snel aan te vragen. "Hij wilde verdere schade aan crediteuren voorkomen", legt Hiemstra uit.

Er werkten zes werknemers voor Smit & Smit BV, van wie er één in vaste dienst zat. Smit wil zelf nog geen contact met de pers.

Het hele artikel kunt u woensdag 27 april lezen in de PZC.