Volledig scherm
© Thinkstock

'In Zeeland stoppen komende jaren zo'n duizend agrarische bedrijven'

MIDDELBURG - De komende vijftien jaar zullen zo'n duizend agrarische bedrijven stoppen in Zeeland.

Volgens de Rekenkamer Zeeland hebben deze bedrijven samen 1,3 miljoen vierkante meter aan woningen, schuren en stallen. Dat is een derde van de huidige agrarische bebouwing. De Rekenkamer deed het onderzoek in samenwerking met het Kadaster en Alterra. Het kan niet anders dan dat het vrijkomen van zo veel gebouwen gevolgen heeft voor de omgeving. Het huidige Provinciale omgevingsbeleid loopt in 2018 af. De bevindingen uit dit onderzoek kan de politiek helpen bij het vaststellen van nieuw beleid.

Lastige herbestemming

"Het vrijkomen van de agrarische bestemming betekent niet per definitie leegstand. Veel agrarische objecten die tot nu toe vrijkwamen kregen een woonbestemming of er werd een nieuwe bedrijfsmatige invulling gevonden zoals (verblijfs-)recreatie, opslag of bijvoorbeeld een functie als zorgboerderij.

Wel is het zo dat het hierbij vaak om kleinere vastgoedobjecten ging waarbij herbestemming gemakkelijker is. De vrijkomende objecten in de aankomende periode zullen groter zijn waardoor herbestemming lastiger zal zijn", aldus de Rekenkamer Zeeland. 

Nieuw beleid

De Rekenkamer doet daarbij de aanbeveling om bij het vaststellen van nieuw beleid naar de hele vastgoed sector te kijken: "Op deze markt is sprake van overcapaciteit zowel op woongebied als op bedrijventerreinen. En ook in de toeristisch-recreatieve sector is op sommige plaatsen sprake van een mismatch tussen vraag en gedateerd aanbod."