Volledig scherm
© Stock.xchng

In het ADRZ in Vlissingen wandel je voortaan zelf naar de operatiekamer

VLISSINGEN - Wie onder het mes moet in het ziekenhuis in Vlissingen, wandelt voortaan zelf naar de operatiekamer.

In plaats van billenknijpend in een bed te wachten op de ingreep, loop je nu naar de OK-lounge. Na zes weken breken en bouwen, zijn de operatiekamers in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen weer open. Voor patiënten verandert er veel.

Een operatie is al niet iets om naar uit te kijken, weet het ADRZ ook wel. Daarom denkt het goed na over hoe het allemaal wat vriendelijker kan. Het ADRZ wil patiënten meer op het gemak stellen. Niet dat klinische ziekenhuisgevoel van weleer, maar meer relaxed. Wie onder het mes moet, kan daarom - na zich digitaal in de hal te hebben aangemeld - voortaan zo doorlopen naar de ok.

Loungehoek

"Al loop je daar natuurlijk niet letterlijk naar binnen", vertelt Sjaak Lampert, projectmanager revitalisatie. "Je komt terecht in een loungehoek. Een verpleegkundige vangt je op en neemt - net als voorheen - zaken als conditie en medicijngebruik met je door. Je ok-kleding trek je aan in een van de twee omkleedcabines. Persoonlijke spullen zoals portemonnee en telefoon kun je achterlaten in een box, die door de verpleegkundige achter slot en grendel wordt gezet."

Wachten in de ok-lounge is niet zoiets als wachten bij de tandarts: je ziet niets, maar hoort de engste geluiden. "Nee, dat is allemaal hermetisch afgesloten. Alles in de ok-lounge is erop gericht om je op je gemak te stellen: geen lange wachttijden en niet te veel mensen om je heen. Het moet een rustige plek blijven. Is het eenmaal zover, dan word je opgehaald voor de eigenlijk operatie en ga je naar de ok."

Aangenaam

Na de ingreep kun je herstellen en tot jezelf komen in één van de 20 nieuwe eenpersoons of drie vierpersoonskamers. Niet de kleine kamers van vroeger. Ze zijn ruim, licht en comfortabel. "Patiënten verblijven maximaal een paar dagen in het Vlissingse ziekenhuis en het verblijf moet zo aangenaam mogelijk zijn."