Volledig scherm
Rianne Zwanenburg: "Op deze manier is studeren straks alleen nog voor de rijken." © Ronald den Dekker

'Ik wil geen 40.000 euro studieschuld'

VLISSINGEN - Ook nu de studiebeurs is afgeschat, gaan Zeeuwse jongeren studeren. Al wonen ze op papier wel vaker thuis. Rianne Zwanenburg (20) uit Goes wil geen grote studieschuld: ze reist elke dag 3,5 uur met het openbaar vervoer op haar hbo-opleiding verpleegkunde in Rotterdam te kunnen volgen. Veel liever zou ze op kamers wonen, maar dat is niet te betalen.

Lenen

De studente hoort bij de eerste lichting jongeren die geen aanspraak meer kan maken op een studiebeurs. "Mijn ouders betalen niets mee aan mijn studie. Alleen de boeken", vertelt Rianne. "Ik moet lenen om het collegegeld te kunnen betalen. Daardoor zit ik straks al in de schulden. Als ik op kamers zou wonen komt daar nog eens zes á zevenhonderd euro per maand bij voor kamerhuur, eten en andere onkosten. Dan zou ik na mijn studie een schuld hebben van ongeveer veertigduizend euro. Natuurlijk kan ik daarvoor kiezen, maar het lijkt me niet verstandig. Ik wil straks een gezin stichten en een leven kunnen opbouwen."

Het in 2015 ingevoerde leenstelsel heeft een duidelijk effect op het gedrag van studenten. Volgens DUO, de organisatie die voor de overheid de onderwijscijfers bijhoudt, woonde in 2014 meer dan 80 procent van de eerstejaars universitaire studenten uit Zeeland niet meer in de provincie. In 2015 was dat nog maar de helft.

Van de Zeeuwse afgestudeerden van het voortgezet onderwijs die een hbo-opleiding zijn gaan volgen, blijft volgens de gegevens van DUO zelfs 80 procent in Zeeland wonen. Een jaar eerder was dat 65 procent. Van de Scalda-afgestudeerden in 2015 kiest 45 procent voor de hogeschool in de eigen provincie. Een jaar eerder was dat 43 procent.

De bevolkingscijfers van het CBS duiden op een vermindering van de uittocht van jongeren. Verlieten er per saldo in 2014 nog bijna 1.000 jongeren tussen de 15 en 24 jaar de provincie, in 2015 is dat aantal gedaald tot 672.

Noodzaak

Toch is het de vraag of de uittocht van jongeren uit Zeeland gestopt is door het leenstelsel. Zowel DUO als het CBS gaat uit van het bevolkingsregister. Tot de invoering van het leenstelsel was het noodzaak dat studenten zich registreerden in de gemeente waar ze daadwerkelijk woonden, anders konden ze geen studiebeurs voor uitwonenden aanvragen.

Sinds de invoering van het leenstelsel is die noodzaak verdwenen, bevestigt DUO. Het is dus mogelijk dat de jongeren wel in Zeeland geregistreerd staan, maar hier niet wonen.