Volledig scherm
Links Omroep Zeeland-verslaggever Mark van Leijden. Rechts Peter Koeman, een vaste volger van de Omroep. © Dirk Jan Gjeltema en Marcelle Davidse

‘Ik sta op met de Omroep en ik ga er ook mee naar bed’

OOST-SOUBURG - Hoewel radio en televisie steeds minder publiek trekken, weet Omroep Zeeland toch acht op de tien Zeeuwen te bereiken. De nieuwsconsument kijkt, luistert en leest wanneer hij zelf wil. Dat betekent dat de verslaggever daarop moet inspelen.

Mark van Leijden

Vandaag is Mark van Leijden verslaggever, maar op andere dagen is hij webredacteur of bereidt hij radioprogramma’s van Omroep Zeeland voor. Redacteuren moeten tegenwoordig van alle markten thuis zijn.
Hoewel hij met een cameraman op stap is bij de Schelphoek op Schouwen, werkt hij niet alleen voor televisie. Internet gaat altijd voor, want dat is het snelste medium. Als hij op Schouwen aankomt, staat het bericht voor de website al in de steigers. Zodra zijn interviews klaar zijn, kan hij die aanpassen en publiceren. Daarna kunnen nog foto’s, audio en video worden toegevoegd.

Terug in Oost-Souburg monteert Van Leijden zijn video-item. Als het onderwerp meegaat in de avonduitzending op tv moet het precies één of anderhalve minuut zijn, voor internet kan hij een langer filmpje maken. De internetredactie stuurt een linkje van het webartikel naar Twitter en eventueel ook naar Facebook. Zo kan iedereen ernaar kijken wanneer hij wil. „De avonduitzending op tv is tegenwoordig een mooie round up van het nieuws van de dag.”

Peter Koeman

Als om tien voor zes de wekker gaat, kijkt Peter Koeman eerst op Twitter of Facebook welke onderwerpen presentator Remco van Schellen van Omroep Zeeland in zijn ochtendprogramma behandelt. Als raadslid wil de Krabbendijkenaar het nieuws niet missen. In de badkamer staat een radio, dus al douchend luistert hij naar Omroep Zeeland. Tijdens zijn ontbijt leest hij de PZC. In de auto naar zijn accountantskantoor in Goes staat Omroep Zeeland weer aan. Daarna heeft hij al zijn aandacht bij het werk, tenzij hij op zijn telefoon een pushbericht ontvangt van de PZC of Omroep Zeeland. Tijdens de lunch kijkt hij op Twitter welke berichten de regionale media, de Telegraaf en het FD hebben geplaatst. Als hij tijd heeft, bekijkt hij de video’s van Omroep Zeeland.

Na vijven staat de autoradio weer afgesteld op de regionale omroep. De tv staat ‘s avonds nooit op Omroep Zeeland. Dan kijkt Koeman naar het NOS Journaal. Af en toe bekijkt hij wel het nieuwsbulletin van Omroep Zeeland via internet. En hij slaapt in met muziek van de omroep op zijn wekkerradio.