Volledig scherm
Arie van Lomwel bij de zandhoop aan de Piet Heinkade in Vlissingen. © Ruben Oreel

'Ik ben het strontbeu, ik woonde hier zo mooi. Het is een verschrikking'

VLISSINGEN -  De bewoners zijn het spuugzat. Zij kijken al maanden uit op zand en onkruid in plaats van de haven en sluis. Het werk aan 'hun' Piet Heinkade in Vlissingen ligt al maanden stil.

Op 9 juni viel bij de huizen aan de Vlissingse kade de laatste brief op de deurmat; vanwege onvoorziene omstandigheden waren de werkzaamheden voor de versterking van de laad- en losvoorziening voorlopig stil komen te liggen. De verwachting was dat het werk half juli hervat kon worden en in oktober gereed zou zijn.

Daarna bleef het stil. Geen brieven meer, maar ook geen bedrijvigheid op de kade. Tot grote ergernis van de bewoners. Zij bleven achter met de puinhoop voor hun deuren die de de versterking van de laad- en losvoorziening voor de industrie meebracht.

'Duinen' voor de deur
Al sinds het begin van de werkzaamheden, eind februari, blokkeren zandhopen het zicht op de Binnenhaven. "Ik ben hier gaan wonen vanwege het zicht, maar nu heb ik ineens 'duinen' voor mijn deur", vertelt bewoner Vivian Fonteyne. "Gelukkig is mijn woonkamer aan de achterkant van het huis."

De woonkamer van buurman Arie van Lomwel ligt wel aan de straatkant. "Ik ben het strontbeu, ik woonde hier zo mooi. Het is echt een verschrikking." Het echtpaar Van Lomwel heeft al een verzoek gedaan om de grond voor hun huis te verplaatsen, maar dat blijkt niet zomaar te kunnen.

Er klaar mee
"De grond is kennelijk vervuild en mag niet zomaar worden verplaatst. Maar wij zitten wel dicht bovenop die vervuilde grond. Wie weet krijgen we over een paar jaar wel last van onze luchtwegen", vertelt zijn echtgenote Ina fel.

Buurman Will Bongers is er ook helemaal klaar mee. "Het is gewoon een drama, we weten niet waar we aan toe zijn. Bovendien wordt de auto de hele dag gezandstraald."

Slechter dan verwacht
De straatgenoten zien het nog niet gebeuren dat het werk voor hun deuren snel wordt hervat. "Vorige week is de keet van de aannemer weggehaald, dat lijkt me geen goed teken", stelt Arie.

De gemeente Vlissingen meldt dat de damwand slechter was dan verwacht en dat het werk daarom is stilgelegd. Er wordt gerekend hoe de kade zo goed mogelijk voor zo weinig mogelijk geld versterkt kan worden. "Met twee slagen om de arm weten we half oktober meer", zegt een woordvoerster. Op zijn vroegst wordt het werk hervat in november. "De bewoners krijgen binnenkort weer een brief."