Volledig scherm
Ruud Paesie. © Mechteld Jansen

'Ik ben bijna gesandwicht door twee walvishaaien'

Maritiem historicus Ruud Paesie publiceert eind deze maand zijn achtste boek. Hij is onderzoeker, schrijver. Maar koestert ook een leven als avonturier en vrije jongen.

Een stem die lekker bast. Ogen die je meteen monsteren. Niet al te groot van stuk, maar een uitstraling die zegt dat je het beter niet op een handgemeen kunt laten aankomen. Twee ringetjes in het rechter oor, een overblijfsel van zijn vrijgevochten jaren. Net als zijn snor en het minieme sikje op zijn onderlip: haargroei die herinnert aan de tijd dat hij met lange lokken en baard door zijn wereld stapte.

Boek

Ruud Paesie. Sinds 2004 woont hij met zijn vrouw Caroline in een 17e-eeuws pand in de Korte Noordstraat in Middelburg. Een museumpje bijna, als je er binnen stapt. Wie reist neemt wel eens een souvenir mee. Wie duikt ook. Paesie is in het Zeeuwse gekend als maritiem historicus. Het jongere broertje van Vlissinger Doeke Roos wordt hij wel genoemd. Later deze maand verschijnt zijn achtste maritieme boek, over de slavenopstand in 1785 op het Zierikzeese schip Neptunus. Waar Roos een overzichtelijke loodsenachtergrond had, ligt er bij Paesie een meer avontuurlijke cocktail aan de basis.

De buitenwereld ziet altijd de beschaafde, belezen historicus. Maar die doctor in maritieme geschiedenis is niet de hele Ruud Paesie. Althans, u hebt nogal wat omwegen gemaakt voor u in rustige Zeeuwse wateren terecht kwam.

Nijmegen

"Ik groeide op in Nijmegen. Een roerige studentenstad in mijn jonge jaren, de grote revoltes van eind jaren zestig waren net aan de gang toen ik naar de middelbare school ging. Ze hadden het over het Havanna aan de Waal. Ik was een beetje een opstandige jongen. Vrijgevochten. Havo lukte niet, ik haalde met moeite de mavo. Meer feest dan school - dat was mijn puberteit. Mijn ouders zorgden voor een open en liberale opvoeding. Nu durf ik wel te zeggen dat ik een lastpak was."