Volledig scherm
© Thinkstock

HZ en Avans beginnen school voor associate degrees

VLISSINGEN/ROOSENDAAL - De HZ begint in september 2017 samen met de Avans Hogeschool een instituut in Roosendaal, waar studenten een associate degree kunnen halen.

Associate degrees zijn tweejarige praktijkgerichte opleidingen, die qua niveau tussen mbo en hbo in zitten. Het nieuwe instituut biedt in eerste instantie de richtingen techniek, zorg en economie aan.

Hoger niveau

De HZ en Avans zich vooral op mbo'ers die na hun opleiding willen doorstuderen, maar voor wie een hbo-opleiding te lang of te hoog gegrepen is. Zij kunnen in twee jaar toch opklimmen naar een hoger niveau. Ook havisten en vwo'ers kunnen een associate degree volgen. Sommigen gaan daarna nog door op het hbo. Volgens Adri de Buck, voorzitter van het college van bestuur van de HZ, is er bij bedrijven en bij studenten grote behoefte aan deze nieuwe opleidingen. "Uit onderzoek is gebleken dat 800 tot 1200 studenten in Zuid-West Nederland interesse hebben. Bedrijven vragen steeds hoger gekwalificeerde mensen."

Ook mbo-school Scalda is betrokken bij de opzet van het nieuwe instituut, om te zorgen dat de opleidingen goed aansluiten op het mbo.