Volledig scherm
© Denny Mac Taggart

Hulstenaar Denny Mac Taggart ontsnapt op het nippertje aan brand (video)

HULST - Eén setje kleding en zijn iPhone, dat was alles wat de Hulsterse Denny Mac Taggart vrijdagochtend nog aan bezittingen had. Een paar uur eerder verwoestten vlammen het huis in Schotland waar de mede-organisator van Vestrock woonde. "Mijn paspoort, laptop, kleding en foto's… ik ben alles kwijt", vertelt hij vol ongeloof.

Mac Taggart emigreerde vorig jaar naar Schotland voor zijn carrière in de whiskybranche. Sinds december verzorgde hij proeverijen, trainingen en diners in het Speyside Heather Centre, een recreatiecentrum in de Highlands. Van zijn werk- en verblijfplaats is nu helemaal niets meer over.

Brandalarm

De Hulstenaar werd vrijdag wakker door het brandalarm. "Ik dacht eerst dat het alarm kuren had, maar toen ik moest hoesten, wist ik dat het foute boel was", vertelt hij. "Ik heb nog geprobeerd de brand te blussen, maar ik kon er niets meer tegen doen. Ik zag dat de vlammen al waren uitgeslagen van de grond tot aan het plafond en viel bijna flauw. Als dat was gebeurd, dan had ik dit niet kunnen navertellen. Dat is eng om te beseffen."

Toekijken

Mac Taggart kon in een andere ruimte nog net op adem komen, pakte een broek, trui en een paar schoenen en vluchtte naar buiten. Daar kon hij niets anders doen dan toekijken hoe het gebouw in de vlammenzee op ging. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie en brandweer doen onderzoek.

Momenteel verblijft Mac Taggart bij vrienden in Schotland. Hij hoopt eind deze maand terug te zijn in Nederland. "Ik had toevallig al een ticket geboekt, maar omdat ik nu geen paspoort meer heb, kan ik voorlopig nergens heen", zegt hij. Hij heeft nog 300 euro op zijn rekening en moet daarmee eerst nog in Londen zien te komen om zijn paspoort opnieuw aan te vragen. "Dat is 7,5 uur met de trein, dus dat lukt me nooit zonder daar een nacht te blijven", zegt hij.

Gratis drankje

Vrienden en familieleden zijn bezig een actie op touw te zetten om hem financieel te helpen. "'Als iedereen die jij ooit een gratis drankje hebt gegeven jou nu een euro geeft, dan kun je zo weer een maand vooruit', zei mijn vader nog. Misschien zit daar wel iets in." Over de actie is verder nog niets bekend.

Volledig scherm
© Denny Mac Taggart
Volledig scherm
Denny Mac Taggart. © Denny Mac Taggart
Volledig scherm
© Denny Mac Taggart
Volledig scherm
© Denny Mac Taggart