Volledig scherm
Briefing in de Buitenhaven van de diverse vaartuigen. © Kees den Hollander (schipper KNRM Veere/KNRM-speaker Rescue Vlissingen)

Hulpverleners laten zich zien tijdens Rescue

VLISSINGEN - Brandweermannen, piloten, politieagenten en andere hulpverleners komen woensdag in actie bij de Boulevard in Vlissingen.

'Een biker is niet zomaar een fietsende agent'

"Ik vind Rescue een geweldig evenement. We kunnen burgers laten zien wat we als bikers allemaal doen. Mensen denken vaak dat we alleen door de stad rijden om bekeuringen uit te delen, maar negentig procent van de tijd zijn we met andere dingen bezig. Rust brengen in de openbare orde bijvoorbeeld. We zijn niet zomaar fietsende politieagenten. Die fietsen hebben een belangrijke functie. We gebruiken ze als gereedschap. Je kunt een verdachte met bepaalde technieken bijvoorbeeld laten struikelen. Als we een verdachte met een mes tegenkomen, dan gebruiken we de fiets om hem af te leiden. En er zijn ook uitremtechnieken, die we tijdens Rescue demonstreren. Maar als er een calamiteit is, dan gaat die natuurlijk voor."

Martin Vogel uit Middelburg is biker bij de politie

'Alles in de lucht is tot op de minuut geregeld'

"Ik coördineer tijdens Rescue de activiteiten op de Westerschelde: reddingsdemonstraties, evacuaties van mensen, brandbestrijdingen op schepen en vluchten boven het water. Alles in de lucht is tot op de minuut geregeld. Ik houd in de gaten of iedereen op tijd aanwezig is. En als er een vliegdemonstratie is, dan zorg ik dat er geen plezierbootjes in het vaarwater zijn. In het water liggen extra boeien, zodat de piloten van de vliegtuigen een richtpunt hebben. En mocht er iets fout gaan, dan zorg ik dat er wordt ingegrepen. Ik heb continu contact met de Veiligheidsregio, de verkeersbegeleiding en met de schepen van Rijkswaterstaat. Het mooie aan Rescue vind ik de samenwerking tussen alle soorten hulpverleners. We hebben elkaar nodig."

Bert Trommelen uit Koudekerke is operationeel manager

'De lancering van onze boot is een spektakel'

"We zijn op uitnodiging naar Rescue Vlissingen gekomen met een motorstrandreddingsboot uit 1953. Het is een monument, dat helemaal gerestaureerd is. De boot is van hout en ruim tien meter lang."

De boot is vernoemd naar kapitein Kurt Carlsen, die wereldberoemd werd, toen hij in 1951 meer dan een week op zijn gekapseisde vrachtschip de Flying Enterprise verbleef voor de Engelse kust.

"We zijn met een team van veertien vrijwilligers naar Vlissingen gekomen: opstappers, motordrijvers en schippers. We willen de bezoekers van Rescue graag laten zien hoe een lancering vroeger ging. Het is een spektakel op zich: de boot wordt met een kar en een tractor het water in gelaten. Echt een stukje historie."

Rick van der Niet uit Noordwijk is schipper van een historische reddingsboot

Het volledige programma van Rescue Vlissingen vindt u hier.

Volledig scherm
Van links naar rechts: Rick van der Net, Bert Trommelen en Martin Vogel. © Ruben Oreel