Volledig scherm
Het nieuwe KiGO-horloge © AD

Horloge geeft ouders veilig gevoel op het strand (video)

DOMBURG - Ouders kunnen hun kinderen met een app en een slim horloge in de gaten houden op het strand.

In Domburg begon donderdag een proef. De schrik slaat Tom Keilen uit Duitsland wel eens om het hart, als hij voor het strandhokje van het Domburgse strand zit. "Dan ben ik éven met iets anders bezig en als ik opkijk, zie ik mijn zoon niet meer." Gelukkig duurt de paniek maar even: Max (11) is altijd weer snel boven water.

App

Op een bomvol strand met parasols en windschermen is het lastig om je kroost continu in het vizier te houden. Een slim horloge - de KiGo watch - moet uitkomst bieden. Ouders kunnen hun kinderen via een app voortaan makkelijk terugvinden op het strand. Vodafone begint een proef in Domburg. Komende maand zijn dagelijks vijftig horloges gratis beschikbaar voor ouders. Dat is mogelijk omdat de provider de bereikbaarheid op de stranden van Walcheren en Noord-Beveland sinds deze week verbeterd heeft.

Het werkt simpel: ouders downloaden de app op hun smartphone, en via een QR-code kan het horloge aan de app gekoppeld worden. Zo kunnen ouders hun kinderen tot op de meter nauwkeurig traceren.

Vertrouwen

Tom en zijn zoon Max proberen de app en het horloge donderdagmiddag alvast uit. Max rent het strand op, terwijl zijn vader even een andere kant op kijkt. In een mum van tijd is het ventje verdwenen achter de strandpalen. Tom ziet op zijn telefoon een rode stip bewegen, en gaat Max achterna. In vijf minuten heeft hij hem dankzij de app gevonden, verstopt achter een tentje. "Dit is heel mooi", vindt Tom. "Het geeft ouders meer vertrouwen, als hun kinderen even weg zijn. Je kunt ze niet altijd in de gaten houden. Op deze manier durf ik hem alleen te laten spelen met vriendjes op het strand, zonder dat ik hem zie. Ik wil hem er niet mee controleren, maar het geeft me wel een veilig gevoel." Max vindt het horloge 'cool'. "Je kunt er ook mee communiceren: dan kunnen mijn ouders me laten weten wanneer het eten klaar is en kan ik ze vertellen dat ik naar huis wil. Kun je er ook mee zwemmen? Wow!"

Volledig scherm
De KiGo watch. © Lex de Meester
Volledig scherm
Via een app kunnen ouders zien waar hun kind uithangt. © Lex de Meester
Ouders kunnen hun kinderen met een app en een slim horloge in de gaten houden op het strand. In Domburg begon donderdag een proef.