Volledig scherm
Honderden kilo's illegaal vuurwerk in Axel. © Politie Zeeland West Brabant

Honderden kilo's illegaal vuurwerk in Axel

AXEL - Drie mannen zijn vrijdag aangehouden voor de handel in illegale mortierbommen en lawinepijlen op het Hofplein in Axel.

De politie had informatie gekregen over de transactie die zou plaats vinden op het Hofplein en kon de mannen vervolgens daar aanhouden. Het betrof een 36-jarige verkoper en twee kopers van 26 en 28, allen uit Axel. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Na de aanhouding is in de drie woningen in Axel een huiszoeking gedaan. In de woning van de verkoper aan de Koestraat in Axel werd door de politie een zeer grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. Dit is in beslag genomen. Het bleek het te gaan om honderden kilo’s vuurwerk die onbeveiligd lagen opgeslagen in de woning. Ook werd een hoeveelheid los kruit aangetroffen. De Explosieven Opruimings Dienst is opgeroepen om de zaak te bekijken. Medewerkers van de EOD vonden het niet verantwoord om het losse kruit verder te vervoeren dan strikt noodzakelijk was en zij hebben het kruit gecontroleerd tot ontploffing gebracht op een veilige plek in de omgeving.

De aanwijzingen tijdens de huiszoeking gaven aan dat er op grote schaal handel werd gedreven in illegaal vuurwerk. De verkoper blijft langer vastzitten omdat het onderzoek nog niet is afgerond. De twee kopers zijn, na het afleggen van een verklaring, op vrije voeten gesteld. In hun woningen, in de Jan van Eijkstraat en de Ferdinandstraat, werd geen vuurwerk aangetroffen.

De exacte hoeveelheid illegaal vuurwerk die is aangetroffen in de woning van de verkoper is nog niet bekend. Dit wordt nog uitgezocht door het Centraal Onderzoeksteam Vuurwerk. Dit onderzoek zal nog enkele dagen in beslag nemen omdat de inventarisatie secuur dient te gebeuren.