Volledig scherm
Strandwal, Vlissingen © Google Streetview

Hoeveel is het huis van de buren waard?

VLISSINGEN - Benieuwd wat het huis van de buren waard is? Of verderop in de wijk, of waar dan ook? Het kan nu dankzij het WOZ-waardeloket, een website die de rijksoverheid heeft gelanceerd. Daarop kan iedereen de waarde van een woning raadplegen.

Het gaat om de waarde die de gemeente jaarlijks vaststelt in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Die waarde bepaalt onder meer de hoogte van de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten en speelt een rol bij de belastingaangifte. De WOZ-waarde verschilt van de marktwaarde, maar geeft wel een indicatie.

Openbaar

Sinds 1 oktober is de WOZ-waarde van alle woningen openbaar. Een deel is al rechtstreeks te raadplegen via het WOZ-waardeloket. Het gaat om de gemeenten die zijn aangesloten bij Landelijke Voorziening WOZ. In Zeeland zijn dat vooralsnog vier van de dertien gemeenten: Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen.

Het WOZ-waardeloket is meteen populair gebleken. Om te voorkomen dat de website overbelast raakt, kunnen bezoekers maar een beperkt aantal huizen binnen een bepaalde tijdsperiode raadplegen.

Bouwjaar en oppervlak

Behalve de meest recente WOZ-waarde (peildatum: 1 januari 2015) is ook het bouwjaar van de woning te zien, evenals de woonoppervlakte. Alle gegevens zijn afkomstig van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. De gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk.

Ook de gemeenten die nog niet in het waardeloket zitten, moeten nu op verzoek WOZ-waarden verstrekken. Voor de gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Tholen gaat dat - per e-mail of telefonisch - via Sabewa Zeeland.

www.wozwaardeloket.nl