Volledig scherm

Hoe ziet de doorsnee-recreant in Zeeland er uit?

VLISSINGEN - Het Kenniscentrum Kusttoerisme in Vlissingen heeft uitgebreid in kaart gebracht wie Zeeland bezoeken en wat zij bijvoorbeeld uitgeven. Hoe ziet de doorsnee-recreant er uit?

De Belg

Laten we hem Willy noemen. Hij is een Vlaming en verblijft met zijn gezin doorgaans op een bungalowpark, meestal in april of in de zomervakantie. Soms gaat hij ook zomaar een dagje naar Zeeland, zonder vastomlijnende plannen, om even 'het vakantiegevoel' te ervaren. Zeeland is immers dichtbij, maar je bent toch in een andere wereld. Bezoeken aan plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen (zoals Breskens, Cadzand, Hulst, Terneuzen en Sluis) hebben zijn voorkeur, maar ook in Goes en Vlissingen komt hij graag.

Zeeland trekt hem steeds meer, vanwege de weidsheid, de rust en de gastvrijheid. En je kunt hier zo heerlijk fietsen, op keurig gescheiden fietspaden. Verder mag Willy graag wandelen, winkelen (op zoek naar koopjes met kwaliteit) en vooral culinair genieten. Tijdens een wat langer verblijf geeft hij met zijn gezin gemiddeld 117 euro per persoon per dag uit, inclusief accommodatie. Voorwaar een flink bedrag, maar kwaliteit telt voor hem zwaarder dan de prijs.

De Duitser

Volledig scherm

Laten we hem Fritz noemen. Hij is 47 jaar oud en is vooral in juli in de provincie te vinden, gemiddeld vijf nachten aaneen. Hij verblijft dan met zijn gezin in een bungalow of op een camping, maar constateert ook dat steeds meer van zijn landgenoten over een eigen verblijf in Zeeland beschikken. Het is vooral de omgeving die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Fritz heeft. Hij beleeft het Zeeuwse landschap intens en vindt de frisse zeelucht en de weidsheid een ware verademing. Zijn favoriete bezigheid is het maken van strandwandelingen en 's avonds laat mag hij graag met zijn gezin genieten van de zonsondergang. Tijdens zijn verblijf geeft hij, inclusief verblijfskosten, 67 euro per nacht per persoon uit.

De Nederlander

Volledig scherm

Laten we hem Kees noemen. Hij heeft een gezin met jonge kinderen, komt uit Brabant en reist in augustus af naar Zeeland. Hij verblijft het liefst op een camping. Overnachten op een bungalowpark of in een hotel trekt hem minder. Kees gaat vooral naar Zeeland voor het strand. Mocht het wat minder zonnig zijn, dan mag hij graag wandelingen maken of gaat 'funshoppen' in een van de steden. Ook gaat hij regelmatig uit eten. Per saldo geven Kees en zijn gezin ruim 40 euro per persoon per dag uit.

De Zeeuw

Volledig scherm

Laten we hem Marinus noemen, Zeeuw in hart en nieren. In zijn vrije tijd trekt hij er graag op uit. Zeker één of twee keer per week staat er een activiteit op het programma. Vaak is dat een mooie wandeling, maar ook winkelen in de binnenstad, het maken van een fietstocht, eten in een restaurant, een dagje aan het strand of de binnenwateren en cafébezoek behoren tot zijn favoriete bezigheden. Per uitstapje geeft hij gemiddeld 18 euro uit.

Zie ook: Onderzoek Kenniscentrum Kusttoerisme

Volledig scherm
© Marco de Swart