Volledig scherm
© Wikipedia

Hoe Aldi uit Wissenkerke wegbleef

WISSENKERKE - Reuring. Daar moest de Aldi voor gaan zorgen in het rustige Wissenkerke op Noord-Beveland.

Dat die zo groot zou worden had zes jaar geleden werkelijk niemand gedacht. Er zijn gronden gekocht, panden gesloopt en ruzies met ondernemers en bewoners uitgevochten tot aan de hoogste rechter. En nu komt de discounter niet. Het verhaal over de Aldi lijkt sterk op een bekende slechte grap: Ken je de mop van die man die naar Parijs ging? Nee? Hij ging niet. Waarschijnlijk kunnen maar weinig mensen op Noord-Beveland erom lachen. De komst van de Duitse grootgrutter splijt niet alleen het dorp, maar het hele eiland.

De farce begint al in 2000 bij de wens om het centrum van onder meer Wissenkerke op te knappen. De leegstaande garage De Moor in het centrum is de gemeente een doorn in het oog. Plannetjes om projectontwikkelaars woningen te laten bouwen zijn miljoenen euro's te duur en dus niet haalbaar.

Lieve duit

Om te voorkomen dat de boel verpaupert, pakt de gemeente de dorpsvernieuwing zelf op. Ze weet dat het een lieve duit gaat kosten. Deze keer krijgt ontwikkelaar Blijvend goed uit Rotterdam de hoofdrol. Maar plannen voor de bouw van (sociale woningen) met RWS en Marsaki stranden, net als het idee voor een mini-Hema. En dan, in 2010, komt Blijvend goed met prijsvechter Aldi op de proppen. Het begin van alle ellende.

Want in gedachten zien ondernemers in omliggende dorpen hun klanten al boodschappen gaan doen in Wissenkerke.

Een jarenlange juridische strijd tussen ondernemers en bewoners aan de ene kant en gemeente en ontwikkelaar aan de andere kant is het gevolg. Ook al heeft de Raad van State de bezwaren van tafel geveegd, gaat de strijd door. Drie supers - Albert Heijn in Kamperland, Spar Baaijens in Kortgene en Spar Sturm in Colijnsplaat - stappen naar het Europese Hof van Justitie. Ze vinden dat de gemeente onterecht steun heeft verleend aan Aldi en ontwikkelaar Blijvend goed.

Het is de welbekende druppel. Aldi heeft er genoeg van en opent geen filiaal in Wissenkerke.

Kosten

En wat heeft dit grapje gekost? Volgens een raming van de gemeente: bijna 1,5 miljoen voor dorpsvernieuwing (aankoop grond, sloop, sanering, aanleg parkeerterrein). En ruim 516.000 euro om de Aldi 'binnen te halen' (aankoop pastorie, infra, juridische kosten).

De gemeente verwacht de kosten nog te kunnen drukken door panden te verkopen. Reken je dat mee dan komt de geschatte schade uit op 1,4 miljoen voor dorpsvernieuwing en een kleine drie ton voor het binnenhalen van de Aldi. "Het was opdracht van de gemeenteraad om het zo te doen", zegt wethouder Adrie van der Maas. "En het is gedaan in het belang van Wissenkerke."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.