Volledig scherm
Duiker Jackie Oomen

Hobbyduiker spot zeepaardje bij de Zeelandburg (video)

ZIERIKZEE - Jackie Oomen (51) uit Noordhoek (Noord-Brabant) heeft op 19 juni een kortsnuitzeepaardje gezien bij de Zeelandbrug. Afgelopen maandag zette hij het beeldmateriaal van zijn ontmoeting met het bijzondere visje online. 

Zeepaardjes komen eigenlijk voor in warmere gebieden (denk aan Spanje en nog iets zuidelijker), het is daarom opmerkelijk dat het diertje bij de Zeelandbrug is gespot. Met warmere stromingen komen ze richting Nederland, vaak in de maanden juni en juli.

Als ze dan al voor de Nederlandse kust zijn, moeten ze met vloed door de stormvloedkering om in de buurt van de Zeelandbrug te komen. 'Onvoorstelbaar' vindt Oomen de reis die het diertje heeft afgelegd. De ervaren duiker heeft in de 10 of 11 jaar dat hij duikt slechts twee keer eerder een zeepaardje gezien, de laatste keer was in 2013.

Jackpot

De hobbyduiker kreeg tips van andere duikers dat het zeepaardje op sepiastokjes met heel veel palingviseieren zou zitten. Met zijn filmcamera trok Oomen eropuit. In zijn eentje is hij anderhalf uur onder water gegaan om het diertje te vinden. Ondanks het slechte zicht vond Oomen het zeepaardje vrij snel: Jackpot!

Oomen was één van de eersten die 'Het Zeepaardje van de Zeelandbrug' hebben gezien. Hierna is het zeepaardje volgens hem 'booming' geworden in de duikerswereld: "Het werd een hype toen mensen ervan hoorden op social media, hij is echt 'platgedoken'. Duikers duwden elkaar onder water zelfs aan de kant om hem te zien."

Youtubekanaal

'De onderwaterwereld aan iedereen laten zien', zo zou je zijn hobby kunnen omschrijven, zo'n tien jaar geleden is het begonnen. Oomen haalde zijn duikbrevet, kocht een fotocamera, filmcamera en later een drone en zette gemonteerde filmpjes van zijn duikavonturen op zijn Youtubekanaal

Meestal komt hij gondels (vissoort), naaktslakken en zeehonden tegen. "Veel mensen weten niet van alle kleurenpracht in de Zeeuwse wateren. Ze denken dat het alleen maar troebel is, maar je komt echt alle kleuren van de regenboog tegen: práchtig!" Zeeland is volgens hem beroemd in de duikerswereld om de verscheidenheid aan naaktslakken. 

Oomen duikt op verschillende plekken in heel Nederland, bijvoorbeeld naar wrakken in de Noordzee. Hij kwam eerder in het nieuws omdat hij met duikteam Lamlash de Duitse U-boat U31 uit de Eerste Wereldoorlog ontdekte in de Noordzee. Ook zijn filmpje met Happie, de wilde grijze zeehond die duikers opzoekt om te kroelen is vaak bekeken. 

'Het Zeepaardje van de Zeelandbrug', zoals hij op Youtube wordt genoemd, blijkt een mannetje te zijn: dat is te zien aan zijn broedbuidel.

Volledig scherm
Jackie Oomen in duikpak.
Volledig scherm
Het zeepaardje in beeld © Still video