Volledig scherm
Wandelen met het hardloophart en de Zeeuwse vlag op de voorgrond. © Maurice Steketee

Hitte maakt eerste wandeldag pittig

NIJMEGEN - De 81-jarige Maarten Dijkman uit Burgh-Haamstede en zijn vriendin Addie Bliek hijgen even uit in de schaduw, vlak voor de Waalbrug. Nog iets meer dan een half uur tot de finish. "Pfff. Het was pittig vandaag door de warmte", zegt Dijkman. "Op het eerste deel van de route was weinig water te vinden. En er stond geen zuchtje wind. Gelukkig is het nu wat harder gaan waaien."

Ook Dimitri van Leeuwen (13) uit Middelburg, die samen met zijn zus Shakira (14) loopt, had het zwaar op de eerste wandeldag van de Vierdaagse. "Ik heb niet zulke goede schoenen: er zitten bijna geen zolen meer onder. Daardoor heb ik zere voeten. Het was ook heel warm. Gelukkig stonden er bakken water, waar je je pet even in kon houden"

Dimitri vond het erg gezellig in Elst. "Er stonden veel kleine kinderen met snoep langs de kant. Mensen gaven me een high-five en klapten voor ons." Op de tweede dag mogen wandelaars eerder starten. "Dan nemen we ook een sjaaltje mee dat we steeds in het water kunnen houden. Zo blijven we de hele dag koel. En ik doe mijn nieuwe schoenen aan."

Eric de Rijcke (54) uit Oostburg is ook blij dat hij op de tweede dag eerder van start mag. "Het was vandaag heel, heel druk. Je kon amper fatsoenlijk doorlopen op het tweede deel van de route. En ik heb nog nooit zo veel ziekenwagens gezien. Het zou me niks verbazen als er heel veel wandelaars zijn uitgevallen." Hoe hij de hitte heeft weerstaan? "Heel veel drinken. Ik denk dat ik wel zes liter op heb. En de sfeer was weer geweldig, vooral in Elst. Ik heb veel bekenden gezien. En dat enthousiasme van de mensen langs de kant: daar krijg je echt vleugels van."

Volledig scherm
Het marathonhart tijdens de Nijmeegse Vierdaagse © Maurice Steketee
Volledig scherm
Marieke Dijkema uit Wemeldinge © Cornelleke Blok
  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.