Volledig scherm
Eef Peters (l) en bakker Mathieu Sonnemans. © Vidiphoto

'Historische Kever uit Tweede Wereldoorlog' blijkt miskoop

ARNHEM - Eef Peters, eigenaar van het Oorlogsmuseum 40-45 in Arnhem, dacht vorige week een historisch waardevolle Volkswagen Kever uit de Tweede Wereldoorlog te hebben gekocht in Burgh-Haamstede. De wagen is echter van net ná de oorlog.

„Als ik dit had geweten, had ik hem niet gekocht", geeft Peters ruiterlijk toe. Hij kocht de wagen tijdens zijn vakantie in Burgh-Haamstede van de plaatselijke bakker. Die had hem wijsgemaakt dat Gertrud, de vrouw van Arthur Seyss Inquart, er in de oorlog mee had rondgereden. Seyss Inquart was de Rijkscommissaris van de nazi's in bezet Nederland.

Peters: „Ik ben op het verkeerde spoor gezet door oude nummerplaten die in de auto lagen. Die zijn namelijk wel uit de oorlog. Je kunt zien dat de hakenkruizen er af zijn gevijld." De Arnhemmer zegt uit de droom te zijn gehaald door Keverkenners, die het model herkenden als van na de oorlog."Toen ik de bakker er over belde nam hij het sportief op. Hij bood me direct aan de wagen weer terug te nemen. Maar toch wil ik hem liever niet kwijt."

'Ergens wel blij'
Of bakker Mathieu Sonnemans stiekem in zijn vuist lacht? "Ergens ben ik wel blij, ja. Stel dat het ding drie ton had opgebracht. Dan had ik op mijn neus gekeken.'' Sonnemans wil niet vertellen hoeveel Peters heeft betaald, maar dat moert enkele duizenden euro's zijn geweest. "Ik heb het autootje verkocht als 'brilletje', niet als museumstuk. Het is elk geval een bedrag waarover ik me nu niet schuldig hoef te voelen."

Sonnemans houdt overigens vol dat het een auto uit de oorlog is. De bakker heeft aangeboden de kever terug te nemen. "Dan had ik wel mijn werk gecompenseerd willen zien. Ik heb het ding tussen de bramenstruiken vandaan gehaald.Maar Peters houdt het gewoon. Hij is ook niet boos. We gaan leuk met elkaar om. Woensdag heeft hij nog een auto bij me gekocht. Een Kubelwagen. Dat is, zeg maar, de jeep van de nazi's. Geen originele, maar nagebouwd."