Volledig scherm
Jo Verhaegen (links), Yvon Boonman (midden) en Gert Dijkgraaf bij een CT-scanner. © Jeffrey Kutterink

Hightech in ADRZ maakt diagnoses beter

GOES - Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Goes heeft er 'n nieuwe vleugel bij: centrum voor nucleaire geneeskunde.

Natuurlijk loopt niemand er voor zijn lolletje naar binnen. Maar als je dan toch in het centrum voor nucleaire geneeskunde moet zijn, is er veel aan gedaan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Trots

In amper drie maanden tijd heeft het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes er een nieuwe vleugel bij gekregen. Het centrum komt in de plaats voor de afdeling in het Vlissingse ziekenhuis. De pakweg twintig medewerkers moeten voortaan meer reizen, maar ze zijn trots op hun nieuwe werkplek. "Dit is goed voor de zorg in heel Zeeland", zegt teamleider Yvon Boonman.

In het centrum, waar deze week de eerste patiënten komen, worden onderzoeken uitgevoerd voor nagenoeg alle afdelingen in het ziekenhuis. Hoe beter de diagnose, hoe beter de behandeling, onderstreept nucleair geneeskundige Jo Verhaegen. "Hier staat de allernieuwste apparatuur. Daarmee kunnen we eerder dan voorheen tumoren en uitzaaiingen opsporen. Hoe eerder en beter je die in beeld kunt brengen, hoe meer je de behandeling erop kunt afstemmen."

Veel tijdbesparing

Onderzoek naar kanker is een deel van het werk. Cardiologen kunnen zien of een hart op bepaalde plaatsen te weinig zuurstof krijgt. En orthopeden kunnen breukjes, slijtage of ontstekingen van gewrichten opsporen.

De nieuwste techniek bespaart patiënten veel tijd. Verhaegen: "Voor oncologische onderzoeken moesten mensen vaak naar radiologie voor een CT-scan en een PET-scan. Met de nieuwe scanapparatuur kunnen we beide scans tegelijkertijd doen."

Vriendelijke uitstraling

Eenmaal in de nieuwe vleugel vallen de brede gangen en de moderne inrichting op. De vriendelijke uitstraling verhult de strenge veiligheidsmaatregelen. "In de muren zit vier tot tien millimeter lood verwerkt", vertelt vakcoach Gert Dijkgraaf. "Ook deuren en ramen zijn aangepast, zodanig dat mensen niet worden blootgesteld aan straling."

Het is allemaal zo gemaakt dat je die maatregelen niet ziet, vult Boonman aan. "Geprobeerd is om een ruimte te creëren waarbij je je als patiënt prettig voelt. Geen ziekenhuis-gevoel. In de kamers waar scans worden gemaakt hangt bijvoorbeeld fotobehang van de Oosterscheldekering, de Goese binnenstad en het strand."

Groot gebouw

Het gebouw, dat eigendom wordt van Siemens en wordt gehuurd door ADRZ, is bepaald niet klein. Dijkgraaf: "Er zit dan ook nogal wat in: drie scankamers, voorbereidingsruimten, een apotheek waar bereidingen worden gedaan, radioactieve opslag, kantoren en extra wachtkamers. Met dit centrum gaan patiënten en medewerkers er enorm op vooruit."