Volledig scherm
Gedeputeerde Ben de Reu.

Het schiet niet op met Waterdunen

MIDDELBURG - Niemand wil dat er onderdelen geschrapt worden uit het natuur- en recreatieproject Waterdunen, maar de deelnemende partijen staan ook niet te trappelen om de provincie financieel te ondersteunen.

Die boodschap bracht gedeputeerde Ben de Reu vrijdag over aan Provinciale Staten. Twee maanden geleken bleek dat het tekort op het project bij Breskens kan oplopen tot 6,2 miljoen euro. Sindsdien doet het dagelijks provinciebestuur verwoede pogingen dat omlaag te brengen. Daarvoor wordt onderhandeld met partners, zoals de gemeente Sluis, waterschap Scheldestromen, projectontwikkelaar Molecaten en het Rijk. Dat gaat moeizaam, liet De Reu vrijdag weten.

Iedereen wil voorkomen dat wordt bezuinigd op de recreatieve voorzieningen in het project. "Dat willen wij ook", verklaarde De Reu. "Maar dan moeten we wel heel nadrukkelijk kijken naar wat andere partijen kunnen doen. Hun houding is nu: ga wat ons betreft gewoon door met het project als u maar betaalt, provincie Zeeland."

Als voorbeeld noemde hij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door nalatigheid van de gemeente Sluis is de provincie een half miljoen euro misgelopen uit de zogenoemde 'bommenregeling', een vergoeding voor het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Met Sluis is de provincie in Den Haag gaan praten. De Reu: "Maar de minister heeft niet direct gezegd: hier hebt u een half miljoen."

Door de moeizame onderhandelingen kan hij pas later dit jaar een oplossing presenteren.