Volledig scherm
© Thinkstock

Het is weer in, een groot gezin: voor het eerst in jaren in Zeeland

VLISSINGEN - Zeeland telt weer een toenemend aantal grote gezinnen. De afgelopen tien jaar was er juist sprake van een gestage daling, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder grote gezinnen verstaat het CBS huishoudens met drie of meer kinderen. Op 1 januari van dit jaar telde Zeeland 8243 grote gezinnen. Dat zijn er ruim 1000 minder dan tien jaar geleden.

In die periode nam het aantal grote gezinnen in de provincie elk jaar af, maar die trend lijkt inmiddels gekeerd. In 2014 was de daling al minimaal en afgelopen jaar kwamen er per saldo zelfs 63 grote gezinnen bij.

De groei doet zich vrijwel in heel Zeeland voor. Alleen Terneuzen, Tholen en Vlissingen kenden een, zij het minimale, afname. De groei was naar verhouding het sterkst in de gemeenten Hulst, Sluis, Middelburg en Veere.

Reimerswaal

Vergeleken met 2006 is het aantal grote gezinnen in alle Zeeuwse gemeenten gedaald, met uitzondering van Reimerswaal. De afname is het sterkst - tegen de twintig procent - op Schouwen-Duiveland en in Sluis, gevolgd door Terneuzen, Goes en Veere.

In de gemeente Reimerswaal is het aantal gezinnen al die jaren vrijwel stabiel gebleven. Per saldo is er in tien jaar tijd sprake van een groei van 3,6 procent.

Urk

Begin dit jaar had een op de negen gezinnen (11,1 procent) in Reimerswaal drie of meer kinderen. Daarmee staat de gemeente op de elfde plaats op de landelijke ranglijst. Die wordt met afstand aangevoerd door Urk, waar 28 procent van de particuliere huishoudens vijf personen of meer telt. Tweede is Staphorst (18,6 procent) en derde Molenwaard (13,8 procent).

Vier Zeeuwse gemeenten staan in de top-100. Behalve Reimerswaal zijn dat Tholen (36e plaats, 8,7 procent), Borsele (77e plaats, 7,4 procent) en Kapelle (88e plaats, 7,2 procent).