Volledig scherm
© Ruben Oreel

Het best beveiligde festival van het land

Hulpverleningsfestival Rescue Vlissingen wordt spectaculairder dan ooit: met een Spitfire en een Mitchell bommenwerper in de lucht, de Lamborghini van de Italiaanse Staatspolitie op de grond en hulpverleningsdiensten van allerlei nationaliteiten.

Sinds de eerste editie in 1996 is het evenement uitgegroeid tot de grootste manifestatie van redders te land, ter zee en in de lucht van het land, met een groeiende populariteit buiten Nederland.

De boulevards en stranden krijgen woensdag zo'n 75.000 bezoekers te verwerken. Het 'best beveiligde festival' duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Daarna gaat het feest voor het eerst door op het Bellamypark.

Daar is een speciale 'Kinder Rescue', met een meet-and-greet met vier van de zes sterren uit de Nickelodeon-serie Paw Patrol. De reddende puppyfiguren lopen 's middags vier keer een half uur rond voor fotosessies en geen hand- maar poottekeningen. De KNRM laat het publiek vanuit de Koopmanshaven rondvaarten maken op de snelle reddingsboten. De Koninklijke Marine zet een klimtoren op het Bellamypark, naast de vier springkussens. Het Brandweer Trainingscentrum laat kinderen blussen met dikke brandslangen. Vanaf 19.00 uur brengen twee bands live muziek vanaf het podium.

Vloot helikopters

Er komt een vloot aan helikopters en vliegtuigen naar de show. De meest bijzondere gasten, het Apache Solo Display Team van de Koninklijke Luchtmacht en de Cougar transporthelikopter van het 301 squadron Gilze Rijen, moesten afzeggen wegens diensten elders. De Eurocopter EC135 van ANWB/MAA, de MUG-helicopter West-Vlaanderen van de medische nooddienst uit Brugge en de Sea King zijn er wel. De Dutch Rush Aerobatics en de Britse Ravens vliegen ook.

Op de grond staat een leger aan hypermoderne en stokoude hulpverleningsvoertuigen: kolossale luchtvaartbrandbestrijders en compacte intensive careklinieken op wielen; de Fire Fiat 500 - met motorspuitaanhanger - uit 1970; de oldtimer Ouwe Reus uit de Noord- Bevelandse kazernes en een Cadillac Fleetwood uit 1960 waarmee Vlielandse patiënten ooit naar geneeskundige hulp zeilden.

Traumakamer

Het Zeeuwse ziekenhuis is er dit jaar ook bij, met een traumakamer op de boulevard. De artsen en verpleegkundigen van de afdeling Spoedeisende Hulp van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis laten zien wat zij in huis hebben.

Het hele spectrum aan hulpverlening staat op de boulevards en de stranden: van rope rescueteams en rampbestrijdingsteams tot Witte- en Rode Kruis; zeehondenredders, reddingshonden en de sleepdiensten te water en ter zee; de bootliedenwacht en de Wegenwacht. Om een verkeers- en parkeerinfarct te voorkomen, roept de organisatie het publiek op zoveel mogelijk met fiets, zonnetrein en watertaxi te komen.

Volledig scherm
© Ruben Oreel
Volledig scherm
© Ruben Oreel
Volledig scherm
© Ruben Oreel