Volledig scherm
© Ruben Oreel

'Herstructurering Delta politiek spel'

ZIERIKZEE - De Zeeuwse gemeenten en de provincie hebben een 'hoog politiek spel' op de kar gezet rond de kerncentrale in Borssele. Neemt het Rijk de verantwoordelijkheid voor de toekomstige ontmanteling van de centrale van Delta en haar aandeelhouders over, dan zijn we spekkoper, redeneert fractievoorzitter Robbert Lievense coalitiepartij Leefbaar Schouwen-Duiveland. 

In het ontmantelingsfonds zit nu zo'n 80 miljoen euro, terwijl dat een half miljard zou moeten zijn. De aandeelhouders hebben altijd voorrang gegeven aan uitkering van het dividend, boven voeden van het fonds.

Startkapitaal

De Schouwse raadscommissie Bestuur bespreekt donderdagavond het voorstel als gemeentelijk aandeelhouder voor 8 tot 10 miljoen euro borg te staan, om een herstructurering van Delta mogelijk te maken. Die borg is voor een banklening van 200 miljoen die Delta wil aangaan. Dat geld is nodig als startkapitaal voor de nieuwe holding, waarbij het netwerkbedrijf (gedwongen door de landelijke splitsingswet) op afstand wordt gezet.

Doodsvonnis

Die constructie zou alleen maar levensvatbaar zijn, zegt Lievense in een toelichting op een presentatie van Delta, wanneer de kerncentrale wordt overgenomen door het Rijk. "Neemt Den Haag die verantwoordelijkheid niet, dan is de kans op de beoogde herstructurering minimaal en is borgstelling niet nodig. Maar dán krijg je de situatie dat de winst uit de gezonde Delta-onderdelen in het ontmantelingsfonds moet worden gestopt. Daarmee tekent het Rijk in feite het doodsvonnis van Delta. Zou de Tweede Kamer die aderlating van de werkgelegenheid hier met de verkiezingen in aantocht op z'n geweten willen hebben? De wettelijk verplichte afsplitsing van het netwerkbedrijf was een klap in het gezicht van Zeeland, maar deze constructie is een mokerslag terug."