Volledig scherm
© Thinkstock

Heel Nederland tropisch, behalve Vlissingen

VLISSINGEN - Woensdag was het de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen in 1901. In De Bilt werd 32,9 graden gemeten.

In het zuiden, oosten en de duinen langs de westkust was het nog heter. Behalve in Vlissingen. Daar werd de tropische waarde van 30 graden net niet gehaald. Vlissingen was het enige KNMI-weerstation in Nederland dat met een temperatuur van 29,3 graden niet de tropische 30 graden heeft gehaald, meldt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline. Dat komt door de ligging van het station. Bij zuiden- en zuidoostenwind tot en met het begin van de middag waaide hier ook de wind over het water en later draaide de wind via zuidwest naar west. Daarmee kwam koelere zeelucht binnen zetten. Dus de hele dag wind over water op dit meetpunt.

Westdorpe

Negentig procent van Zeeland genoot wel van tropische temperaturen. Dat concludeert Van Wezel op basis van de metingen van station Westdorpe (32 graden) en omliggende stations en amateurweerstations.

Toen de wind naar west draaide in Vlissingen om half twee 's middags werd tijdelijk kracht 6 Bft behaald met windstoten van ruim 50 km/uur; de temperatuur viel in tien minuten tijd terug van 29,2 naar 24,6 graden. Een enorm snelle daling: de temperatuur zakte daarna verder door naar 22,2 graden. In Westdorpe ging de temperatuurdaling geleidelijker en pas na half drie.

Waddeneilanden

Het warmst was het in Eindhoven. Daar werd 35,2 graden gemeten. Zelfs op de Waddeneilanden was het tropisch warm. Op Terschelling en Vlieland steeg de temperatuur naar 30,2 graden. Tropische dagen komen zelden voor op de Wadden. Sinds het begin van de metingen op Terschelling in 1994 kwam de temperatuur slechts 8 keer eerder boven 30 graden uit. Op Vlieland, waar sinds 1996 wordt gemeten, lukte dat slechts 5 keer eerder! Lokaal in binnensteden werden door weeramateurs bijzonder hoge waarden gemeten, zo was het in de binnenstad van Nijmegen bij de Vierdaagse maximaal 37,1 graden. Woensdagavond en -nacht kan het lokaal stevig gaan onweren en wordt de hitte grotendeels verdreven.

Stapelwolken

Donderdagmiddag kunnen stapelwolken in de oostelijke provincies opnieuw uitgroeien tot een plaatselijke onweersbui. Voor deze buien uit wordt het nog behoorlijk warm met 27 tot 29 graden. Aan zee wordt het een graad of 23 en schijnt de zon geregeld. Na donderdag verandert er weinig aan het weerbeeld. Zonnige perioden, wolkenvelden en een enkele bui wisselen elkaar af en het wordt 22 tot 24 graden aan zee en 24 tot 27 graden in het binnenland.