Volledig scherm
© Thinkstock

Heeft iemand mijn hondje gezien?

BRUINISSE - Mag je in de buurtapp alarm slaan over eenzame hondjes? Ja, zegt de een. Nee, roept de ander.

In januari 2016 telde Zeeland circa honderd buurtwhatsapps. Amper een jaar later is het aantal geregistreerde whatsapp-groepen voor buurtpreventie hier aangegroeid tot 227. "Sinds vorig jaar oktober is het aantal explosief gestegen", vertelt Stephanie Nap van de website wabp.nl , waarop buurtwhatsapps zich kunnen laten registreren. Vanuit heel Nederland hebben zich op dit moment 5.200 groepen op haar website aangemeld.

Burendag

Saillant detail: na 24 september komen er altijd wat bij door Burendag. Marcel van Spronsen, communicatieadviseur Burendag bij het Oranje Fonds: "Na afloop van die dag vragen wij de deelnemers altijd: en waar heeft het nu toe geleid? Dan wordt vaak gezegd: wij hebben een whatsappgroep opgezet voor de veiligheid. Maar vaak ook voor dingen als het delen van foto's. Het is een laagdrempelige manier om elkaar op de hoogte te houden van dingen."

De appgroepen worden opgericht om de veiligheid in buurten te vergroten. Het werkt. Dat is de reden waarom de gemeente Schouwen-Duiveland ondersteuning biedt aan whatsappgroepen op het eiland. Michelle Baaijens van de gemeente: "Wij helpen met name met het opstarten, maar als de groep eenmaal loopt, hebben wij er geen bemoeienis meer mee. Het zijn burgerinitiatieven en dat moeten we zo houden."

Kopje suiker

Belangrijk voor het goed functioneren van de buurtapp is dat die niet misbruikt wordt voor andere zaken dan veiligheid en signalering. En daar gaat het regelmatig mis. Dat de buurvrouw die een kopje suiker zoekt voor haar appeltaart, daarvoor beter gewoon even bij de buren langs kan gaan, is wel duidelijk. Maar wat te doen met een hond die zo op het oog eenzaam en verlaten door de straat loopt? 

Lees het hele verhaal in de PZC van vrijdag 30 september.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.