Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Hedwigepolder blijft nog even droog

MIDDELBURG - De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder laat waarschijnlijk langer op zich wachten. Het ministerie van Economische Zaken houdt rekening met een jaar vertraging. Dat betekent dat de polder niet in 2019 maar in 2020 onder water komt te staan.

De oorzaak is de rechtszaak die de staat heeft aangespannen tegen eigenaar Géry De Cloedt om de inmiddels bekendste polder van Nederland zo snel mogelijk te onteigenen. Die zaak diende op 16 november in Middelburg, maar de rechtbank heeft nog steeds geen uitspraak gedaan. Vorige week werd het vonnis opnieuw zes weken uitgesteld. Het staat nu voor 15 juni op de agenda. Mocht De Cloedt verliezen, dan kan hij nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Daarmee is naar verwachting nog een jaar gemoeid. Zou de definitieve beslissing in de tweede helft van 2017 opnieuw in het voordeel van de staat uitvallen, dan kan bijna per direct de spa de grond in. Omdat de voorbereidende werkzaamheden ongeveer drie jaar duren, betekent dit dat het water in 2020 de polder in stroomt.

Cassatie

De oorspronkelijke planning kan alleen nog worden gehaald als De Cloedt bij een voor hem tegenvallende uitspraak niet in cassatie gaat. "Als het vonnis staat als een huis en er is geen speld tussen te krijgen, zou De Cloedt daarvan af kunnen zien", zegt zijn advocaat Jan Frans de Groot van het Amsterdamse bureau Houthoff Buruma. "Maar wij hebben in november een uitgebreid verweer gevoerd en er liggen vragen op tafel waarvan aannemelijk is dat een oordeel wordt gevraagd van de Hoge Raad."

Een vonnis in het voordeel van De Cloedt maakt de zaak alleen maar gecompliceerder en de vertraging groter. De staat kan bij verlies eerst nog in beroep gaan bij het hof. Daarna is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad. In dat geval duurt het nog twee jaar voor er een definitief vonnis is.

Voorrang

Onteigeningszaken worden met voorrang behandeld. Dat een uitspraak een half jaar op zich laat wachten is uitzonderlijk. "Het verbaast ons dat het zo lang duurt", zegt De Groot. Dat kan aan de complexiteit van het dossier liggen, aldus de advocaat, maar net zo goed aan de werkdruk bij de rechtbank. "Dat is koffiedik kijken. De rechtbank weet dat er grote belangen op het spel staan, dat betekent dat het vonnis zo goed mogelijk wordt gemotiveerd."

Volgens de woordvoerster van de rechtbank in Middelburg zijn er 'geen specifieke redenen' waarom het vonnis zo lang op zich laat wachten.