Volledig scherm
Scheepvaart op de Westerschelde. © Cris Sohier

Havenbedrijf Zeeland Seaports: baggerwerk Wielingen is geen vierde verdieping Westerschelde

CADZAND-BAD - Havenbedrijf Zeeland Seaports ZSP) is verbaasd dat natuur- en milieuorganisaties zich verzetten tegen het uitdiepen (tot 17 meter) van de vaargeul in De Wielingen. "Dit is geen vierde verdieping van de Westerschelde." Het gaat om een beperkte ingreep, zegt het havenbedrijf.

Er moet 'maar 600.000 kubieke meter baggerspecie te worden verwijderd'. Dat kost zo'n 2,5 miljoen euro. ZSP onderstreept dat de ecologische schade verwaarloosbaar is. Dat is gebleken uit onderzoek van ingenieursbureau Arcadis. Ook andere onderzoeken tonen geen grove natuurschade aan. Mede om die reden stemt de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie in met de 'maatwerkgeul'.

'Protest onnodig'

Over het baggerplan is vroegtijdig overlegd met onder meer de ZMf. Daarom is ZSP verrast over het protest. Dat is onnodig, stelt het havenbedrijf. "De begrijpelijke angst voor een vierde verdieping van de Westerschelde is onterecht. De Wielingen ligt buiten het gebied van de derde verdieping en kan nooit de aanloop naar een vierde zijn'', schrijft ZSP in een reactie op de zienswijze die acht natuur- en milieuorganisaties bij het ministerie van Economische Zaken heeft ingediend.

Al tien jaar vragen bedrijven in de havens de drempel in Wielingen weg te halen. De vaardiepte is nu 14 meter, waardoor sommige schepen bij bepaalde waterstanden de havens niet kunnen bereiken. Uit studies blijkt dat dit probleem de komende jaren alleen maar groter wordt, aldus het havenbedrijf.