Volledig scherm
© Thinkstock

Havenbedrijf voorziet geen dip in wind op zee

VLISSINGEN - Het komende jaar worden er miljarden minder geïnvesteerd in windparken op de Noordzee. Zeeland Seaports maakt zich geen zorgen.

Wind op zee gaat als een raket. In de eerste helf van dit jaar is 14 miljard euro gestoken in de bouw van windparken op zee, terwijl dat geheel 2015 13 miljard was. Die cijfers komen van Windeurope, de stem van de windenergieindustrie in Brussel.

Subsidie

Maar daar komt de klad in, waarschuwt de belangenvereniging op zijn website. Volgend jaar wordt er maar 5,2 miljaar euro geïnvesteerd in wind op zee. De grote industriële spelers willen de kosten van wind op zee terugbrengen naar 70 euro per megawattuur in 2030. Dan hoeft er amper nog subside bij. Maar: om dat te berekenen zitten er te weinig projecten in de pijplijn.

Ook is het beleid na 2020 om klimaatdoelstellingen te halen te mistig en te vrijblijvend. Er is meer volume en toewijding van lidstaten van de Europese Unie nodig, zegt Windeurope.

Profijt

Zeeland profiteert van die duizenden windmolens die in de Noordzee zijn en worden geplant. De haven van Vlissingen is de Nederlandse springplank geworden voor vervoer, overslag en assemblage van turbines. Energiebedrijf Delta wist het distributiecontract voor het windpark Gemini II, 80 kilometer boven Groningen, in de wacht te slepen. Dat park levert stroom voor 785.000 huishoudens. Vanuit Vlissingen zijn ook veel fundaties naar Gemini vervoerd.

Daarnaast won het Deense Dong Energy de aanbesteding begin juli de aanbesteding voor de windparken Borssele 1 en 2, 22 kilometer uit de kust van Vlissingen. Nummer 3 en 4 zitten nog in de pijplijn. Met 72,70 euro per megawattuur aan bouwkosten, zit Dong Energy al aardig in de richting van de streefprijs.

Geen zorgen

Anders dan Windeurope maken ze zich havenbedrijf Zeeland Seaports, dat vol inzet op offshore windactiviteiten in de haven, geen grote zorgen over een dip. Peter Geertse, commercieel manager bij Zeeland Seaports: "Er gaan steeds meer kern- en kolencentrales dicht. Biomassacentrales zijn niet geworden wat we ervan hadden verwacht. De enige oplossingen zijn energie uit wind en zon. Op land zijn er bijna geen plekken voor windmolens, dus het moet op zee. Het loopt momenteel wel af in Denemarken, maar voor onze eigen kust staan de nodige parken op stapel. Engeland, waar vanuit Vlissingen al 30 parken zijn bediend, zit ook nog maar op 25 procent energieproductie uit wind op zee. Misschien zal het iets langer duren, maar ik voorzie geen crisis in de offshore wind."

Groei

Het havenbedrijf verwacht de komende jaren groei. "We voorzien een verschuiving van logistiek naar assemblage en productie van windmolenfundaties. Windmolens worden steeds groter. De fundaties worden zo fors en zwaar dat ze steeds lastiger over de weg en binnenwateren te vervoeren zijn. We zetten alle zeilen bij om bouwers naar Vlissingen te halen."

De Zeeuwse havens willen ook het onderhoudscentrum voor windmolens op zee worden. Geografisch ligt Vlissingen gunstig. Geertse verwacht dat het onderhoudswerk veel nieuwe banen zal opleveren.