Volledig scherm
Archie Shepp op het Abdijplein in Middelburg © Harmen van der Werf

Hartverwarmend concert legende Archie Shepp op Abdijplein

MIDDELBURG - Het was koud en misschien mede daarom niet druk, maar wat was het mooi.

Jazzlegende Archie Shepp schuifelde zaterdagavond het podium op het Abdijplein in Middelburg op en blies de harten van zo'n tweehonderd aanwezigen warm. Shepp is vorige maand 79 geworden. De door saxofonist John Coltrane ontdekte jazzmuzikant liet sporadisch blijken dat hij als avantgardist is begonnen, door mooie melodielijnen noot voor noot te ontrafelen, maar wat vooral opviel is dat saxofoon spelen voor hem zo natuurlijk is als praten. Dat laatste deed hij ook wel, maar slechts om zijn nummers aan te kondigen en keer op keer zijn mede-muzikanten (Tom Mc Clung, piano, Reggie Washington, bas en Steve Mc Craven, drums) voor te stellen. Hij mompelde en bewoog zich stram, maar als hij zong klonk hij als John Lee Hooker in zijn beste jaren en zijn saxofoonspel was soepel en beweeglijk. Alleen al zoals hij op zijn stoel zat - bruin pak, goudkleurige stropdas, lange leren jas, hoed - was hij een genot om naar te kijken.

De Belgische groep Nordmann vormde daarna met een combinatie van jazz en powerpop een uitstekende overgang naar Taxi Wars, de jazzgroep van Deus-zanger Tom Barman. Hij beweegt zich met saxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thijs en drummer Antoine Pierre op het breukvlak tussen poëzie, pop en jazz, met minimale middelen op zoek naar een maximaal effect. Dat alles op een mooi aangekleed plein, met een terras en een foodtruck-achtige ambiance.

Zondagavond staat er wederom een jazzlegende op het Abdijplein: Lee Konitz, icoon van de cool jazz, nog tien jaar ouder dan Archie Shepp.