Volledig scherm
Voor elke kleur gitaar en voor ieders smaak heeft Marc Odijk uit Middelburg wel een gitaardraagband. © Lex de Meester

Handgemaakte banden uit Middelburg veroveren gitaarwereld

MIDDELBURG - Bløf, Jett Rebel, Van Velzen, Danny Vera of Navarone, allen bezitten de handgemaakte gitaardraagbanden van Marc Odijks merk Holy Cow. Voor elke kleur gitaar en voor ieders smaak heeft Marc Odijk uit Middelburg wel een gitaardraagband. Nou ja, dat klinkt niet erg rock 'n 'roll. Een beetje gitarist spreekt van een 'guitarstrap'.

En daarmee raken we meteen het bestaansrecht van Odijks jonge bedrijf Holy Cow. "Gitaristen zijn doorgaans ijdeltuiten. Ze willen altijd iets unieks. En daar speel ik op in met kleine series retro guitarstraps." Odijk kent het wereldje als zijn broekzak. Hij is gitarist, gitaardocent en is (nog) vertegenwoordiger in gitaren en bijbehorende apparatuur. Regelmatig helpt hij gitaristen met hun geluid, onder andere Paskal Jakobsen van Bløf.

'Uniek'
"Ik zag een markt voor gitaardraagbanden. Er is veel lelijks te koop. Ik wil iets moois leveren." Dat fraais komt van originele stoffen uit de jaren zestig en zeventig. Van meubels, kleding of woondecoraties. Soms is het lapje klein en kan hij er slechts een handvol banden uithalen. "Het voordeel is dat zo'n kleine serie uniek is. Je komt niet snel een gitarist met dezelfde strap tegen", zegt Odijk.

"Voor de achterzijde van de draagband heb je stevig materiaal nodig. Ik koop daarvoor rollen geweven katoen en gerecycelde autogordel. Aan de uiteinden komt nieuw tuigleer. Dat snijd ik zelf en voorzie ik van mijn logo: een koeienkop met de letters HC. Mijn straps komen in twee breedtes: 5 en 6 centimeter en twee soorten 'retro', zeg maar standaard, en 'real vintage'."

Net als schoenen
De designs van Odijk, die voorlopig vooral via Facebook reclame maakt, slaan bij gitaarspelend Nederland in als een bom. "Jelte van Jett Rebel belde nota bene zelf. Hij vond ze erg cool." Met een rijtje bekende ambassadeurs als Bløf, Jett Rebel, Van Velzen, Danny Vera en Navarone heeft Odijk amper marketing nodig. Honderden heeft hij er al verkocht, ook aan gitaristen in het buitenland.

En gitaarbanden zijn net als schoenen. je wilt steeds nieuwe. De gitaardraagbanden van Holy Cow zijn inmiddels in acht gitaarboetieks in de Benelux te koop. Binnenkort komt de webshop van Holy Cow online. Zo blijkt een goed idee een gouden zet. "Ik kan ervan leven, tenminste, als ik ook gitaarles blijf geven. Geweldig toch!"