Volledig scherm
Guus de Heer in de haven van Tholen. © Tonny Presser/pix4profs

Guus zeilt droom achterna

THOLEN - Een 14-jarige vwo-leerling uit Tholen gaat een half jaar leren op een varend schip.

Of hij straks in elke haven een tattoo laat zetten? Nee, zeker weten van niet. Wat Guus de Heer volgend voorjaar wel mee naar huis neemt: een pakket levenservaring, meer zeilkennis en goede studieresultaten als leerling van vwo 4. Een plezierreisje wordt het zeker niet. "Er wordt veel van je verwacht." De 14-jarige De Heer heeft aangemonsterd bij School at Sea, een programma dat zich richt op het ontwikkelen van talent en leiderschap. Hoe? Door vanuit Amsterdam met een zogeheten tallship naar de Cariben te varen, en weer terug.

Een halfjaar duurt de reis. Zo'n 11.000 zeemijlen liggen voor de boeg. Met onderweg aanlegplaatsen als Tenerife, Kaapverdië, de Antillen, Dominica, San Blas Eilanden en Havana op Cuba. Ondertussen wordt aan boord onderwijs gegeven, door volledig bevoegde docenten. De eerste weken van het nieuwe studiejaar volgt De Heer nog gewoon op 't Rijks in Bergen op Zoom. Ook wordt het leerjaar in de schoolbanken afgesloten. In de tussentijd, van 15 oktober tot en met 15 april, zit de jonge Tholenaar buitengaats.

Het programma is met zorg samengesteld, waarbij rekening is gehouden met heersende winden en het orkaanseizoen dat volledig omzeild wordt. De Heer heeft er zin in. "Zeilen, het avontuur, de contacten met locals, het lijkt me allemaal bijzonder leerzaam." Helemaal vreemd is de keuze van de jonge Tholenaar niet. Zijn beide opa's hebben een nautische achtergrond en zijn vader is superintendent (soort toezichthouder, red.) op de Pioneer Spirit, de mammoetheffer die bekend staat als het grootste schip ter wereld en hele boorplatforms kan verslepen.

Lees meer hierover in de PZC van woensdag.