Volledig scherm
© Mechteld Jansen

Groepjes zorgen voor gevaar op het fietspad

MIDDELBURG - Schoolroutes. Je zou denken dat die extra veilig zijn. Maar zo ervaren de kinderen zelf dat niet. Van Meliskerke naar Middelburg. Hemelsbreed zo'n 7,2 kilometer en via de kronkelende Walcherseweg nog wel iets meer. Het groepje vriendinnen dat gedrieën vanaf het Calvijn College in Middelburg richting Meliskerke rijdt, trapt ongemerkt de kilometers weg, lachend en babbelend. En natuurlijk: naast elkaar.

Drie naast elkaar, één in gevaar, was de slogan van een campagne voor veiliger fietsen een aantal jaren geleden. "Nog nooit gehoord", zegt een van de drie. Maar ongelukjes, die hebben ze natuurlijk wel eens meegemaakt. Valpartijen en zo. Niets zo ernstig als het dodelijke ongeval van woensdag, haasten ze zich te zeggen.

Groepjes

Het gros van de leerlingen beweegt zich groepsgewijs. "Veel gezelliger", zegt Joan Smit. Ze maakt onderdeel uit van een groepje scholieren van CSW Van de Perre in Middelburg, dat donderdagmiddag naar huis fietst. Met zeven man is het groepje nog klein te noemen. "Vooral 's ochtends zijn we met veel meer. Een man of twintig." Groepjes zijn gezelliger, maar ook gevaarlijker, geeft de veertienjarige havo/vwo-scholiere te kennen. "Je bent meer aan het babbelen en let minder op." En als vanaf de andere kant óók zo'n groepje op je af komt, liggen massale valpartijen op de loer. De weg naar school is lang en gevaarlijk, valt uit hun relaas op te maken. Tot nu toe hebben ze weliswaar nog maar één keer meegemaakt dat er een ambulance aan te pas moest komen, maar eigenlijk is dat een wonder.

Geen voorzieningen

Op sommige plekken, zoals de oversteek bij de Jacob Catsweg, zijn geen voorzieningen en moeten de fietsers maar zien hoe ze tussen de razende auto's door steken, zegt Tim Jammernegg uit Domburg. Dagelijks maken honderden scholieren gebruik van de route. Anouk van Gelder: "Die is bij slecht weer al snel spekglad van de modder." Mirre Brouwer: "Als het sneeuwt, wordt op de Jacob Catsweg nooit gestrooid. En daar rijden heel veel fietsers." Patrick Scheunhage uit Oostkapelle vult aan: "Als het gaat waaien, ligt de weg hier vol takken." Ze zouden eens iets moeten doen aan de begroeiing, vinden de scholieren. Op de route van Middelburg naar Oostkapelle zijn te veel onoverzichtelijke bochten door overhangend struikgewas. "Waarom plaatsen ze geen spiegels?"

Medeweggebruikers

Maar vlak ook de medeweggebruikers niet uit. Anouk: "We hebben veel last van scooters en brommers. Maar ook van ouderen die ons voorbij willen en pas als ze heel dichtbij zijn, hard gaan bellen. Terwijl zij altijd degenen zijn die breeduit fietsen. Nooit achter elkaar."