Volledig scherm
Serveerster © Thinkstock

Groei toerisme Zeeland levert vooral seizoensbanen op

MIDDELBURG - De groei van het Zeeuwse toerisme leidt vooral tot meer seizoenswerk. Vaste banen zijn in de minderheid. Lang niet alle mbo-studenten van Scalda vinden na hun opleiding toerisme en recreatie permanent werk.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleerde onlangs het toerisme harder groeit dan andere sectoren. Vorig jaar namen de toeristische bestedingen met 5 procent toe tot 72,2 miljard euro. In Zeeland hebben toeristen vorig jaar 1,51 miljard euro gespendeerd. In 2014 was er ook sprake van 5 procent groei.

Door de explosieve groei ontstaat een tekort aan werknemers. Landelijk gaat het om 100.000 arbeidsplaatsen. Hoeveel mensen de toeristische branche in Zeeland te kort komt, is onduidelijk. Maar meer studenten opleiden, is niet nodig, zegt Klim van den Biggelaar, teamleider toerisme en recreatie van Scalda.

"Bedrijven schreeuwen vooral om seizoenskrachten. We krijgen meer aanvragen voor stageplaatsen dan we aan leerlingen hebben. Stagiairs zijn goedkope handjes in het hoogseizoen. Maar als het om vaste banen gaat, vraagt het bedrijfsleven minder geschoolde krachten dan wij opleiden", aldus Van den Biggelaar.

Scalda is de grootleverancier van de Zeeuwse toerisme- en recreatiesector. Per jaar stromen 180 tot 200 leerlingen bij de Scalda-opleiding toerisme en recreatie in. Daarvan valt een deel af. Sommigen kiezen na een jaar voor een ander vak, een aantal wil naar het buitenland en volgt de Vacances Soleil-opleiding van Scalda in Goes.

Gemiddeld levert de mbo-school 100 gediplomeerden af. Een deel vindt alleen seizoenswerk, terwijl veel jongeren zekerheid wensen. "Dan kiezen ze ander werk of een andere opleiding. Een aantal gaat zo verloren voor de sector."