Volledig scherm
Grauwe ganzen. © Thinkstock

Grauwe gans is de grootste sloper van Zeeland

DEN HAAG - De Grauwe gans is de grootste 'sloper' van Zeeland. De vogel vreet en vertrapt de meeste landbouwgewasssen.

Jaarlijks zorgt het dier voor ruim een half miljoen euro schade. De Rotgans kan er ook wat van, blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Jaarlijks heeft de Rotgans niet minder dan 225.000 euro schade op zijn geweten. De Kolgans is een goede derde met een schadepost van een kleine 180.000 euro. De top vijf van 'schadevogels' wordt afgesloten door de Brandgans (ruim 109.000 euro) en de Smient (100.000).

De minste schade veroorzaken de Meerkoet (650 euro) en de Fazant (1500 euro).

Het gaat hier om vogelsoorten die op de zogenoemde provinciale vrijstellingslijst staan. Per soort gelden regels om ze te mogen verjagen of te doden om zo schade aan gewassen te voorkomen. Het inschatten van de schade is nog niet zo eenvoudig. Want voor soorten die op de lijst staan gelden weinig tot geen regels qua registratie van de schade.

Om er toch enig inzicht in te krijgen hebben de opstellers van het rapport (Alterra en Wageningen UR) zich gebaseerd op schadebedragen die het Faunafonds in de periode van 2009 tot 2014 jaarlijks heeft uitgekeerd.

Het rapport is bedoeld voor provinciebesturen om te zien of het beleid effect heeft. Dat de natuur zich moeilijk laat sturen, bleek al uit het faunabeheerplan ganzen Zeeland 2015–2019. Daarin staat dat maatregelen om overlast te voorkomen onvoldoende werken. Verjagen van ganzen van een kwetsbaar gewas werkt slechts tijdelijk. Bovendien wordt het probleem dan vooral verplaatst.