Volledig scherm
De uitreiking van de Gouden Jirizaag. © Marcel Modde

Gouden Jirizaag Landschapsbeheer voor Open Duinen Haamstede

NIEUW-HAAMSTEDE - Open Duinen heeft de jaarlijkse ereprijs van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) gewonnen.

De Gouden Jirizaag werd vanochtend uitgereikt. Open Duin is door een vakkundige jury gekozen uit de ruim drieduizend vrijwilligers die in Zeeland actief zijn met natuurwerk. Uit hun midden waren door de vrijwilligers zelf 24 kandidaten voorgedragen voor de prijs.

Open Duinen is een stichting die twaalf jaar geleden werd opgericht op initiatief van enkele bewoners. Ze beheren een deel van het natuurgebied bij Nieuw-Haamstede. Het terrein is versnipperd particulier eigendom en groeide steeds verder dicht met Amerikaanse vogelkers. De natuurwerkgroep is er met hulp van anderen en de inzet van paarden in geslaagd het gebied grotendeels vrij te maken van de uitheemse plant. Vervolgens zijn oud-Hollandse Maraîchine koeien in de duinen losgelaten om het terrein verder ook vrij te houden van de vogelkers. "Een mooi voorbeeld van duurzame burgerparticipatie", aldus Landschapsbeheer.

SLZ is van meet af aan betrokken geweest bij het project van Open Duinen. Die samenwerking was altijd uitstekend, benadrukte voorzitter Clemens Vehmeijer van Open Duinen. "In die zin verdient SLZ de Gouden Jirizaag eigenlijk ook zelf! Maar wij zijn er verrast, verbluft en blij mee."

Volledig scherm
© Esme Soesman