Volledig scherm
Een van de foto's van Alex Malone uit Goes en haar vriend Thijs van Gerwen die op de GoPro stonden. © Alex Malone en Thijs van Gerwen

GoPro verdwijnt in de golven... en komt via wereldwijde actie terug naar Alex uit Goes (video)

MELBOURNE - Alex Malone (26) uit Goes verloor vijf maanden geleden haar GoPro in de woeste golven van het Australische Surfers Paradise. Dankzij een eerlijke vindster en wereldwijde (media-)aandacht kreeg Alex haar actiecamera terug.

De 26-jarige Alex Malone uit Goes is stomverbaasd als een vriend haar via Facebook vraagt of zij soms haar GoPro kwijt is. Ze heeft tot dat moment niemand verteld over haar actiecamera, die ze vijf maanden geleden verloor tijdens een worsteling met de woeste golven van de Koraalzee.

Nieuwsgierig klikt Alex de link aan die de vriend haar stuurt. Ze belandt op de website van de Engelse krant Daily Mail en voor ze het weet, kijkt ze naar foto's waarop zij en haar vriend Thijs van Gerwen te zien zijn. Met daarbij een artikel over de zoektocht naar het 'happy couple'.

Zoektocht

De Australische Tamara Johansen blijkt de 'aanstichtster' van de wereldwijde zoektocht. Zij loopt over het strand van Broadbeach, een buitenwijk van de stad Gold Coast, als ze in het zand een GoPro ziet liggen. De waterbestendige actiecamera is ondanks een zes kilometer lange reis intact en Johansen besluit hem mee naar huis te nemen. Op haar computer ziet ze prachtige taferelen voorbijkomen: de zoutvlakten in Bolivia, de Inca Trail in Peru en zwemmen met wilde zeehonden in Narooma.

Website

De Australische wil de GoPro teruggeven aan de eigenaren en zet een aantal foto's op de website van haar autobedrijf. Haar bericht wordt zo vaak gedeeld dat het al snel de regionale media bereikt en vervolgens de landelijke, onder meer de Australische nieuwszender 7 News Brisbane. In Engeland en de Verenigde Staten besteden ze ook aandacht aan de zoektocht en zo komt Alex er - slechts een week nadat haar camera aanspoelde - achter dat zij en Thijs gezocht worden.

"Heel bijzonder", zegt een blije Alex vanuit Melbourne in Australië. Zij en haar vriend Thijs lieten acht maanden geleden hun hele hebben en houwen in Nederland achter om de wereld over te trekken als reizende internetondernemers, ook wel 'digitale nomaden' genoemd. De GoPro vormt een belangrijk onderdeel van hun werk. "Ik gebruik hem bijvoorbeeld om foto's en filmpjes te maken voor mijn online reismagazine Story of my world", zegt Alex.

Moeite

Ze had al een nieuwe actiecamera gekocht omdat ze niet verwachtte haar GoPro ooit terug te zien, maar nog specialer dan de vondst vindt Alex de moeite die Johansen heeft gedaan om hen te vinden. Wat rest is het transport van Gold Coast naar Melbourne. En daarmee is gelijk een nieuw avontuur geboren.

Johansen reist binnenkort met auto en actiecamera naar Melbourne. Ze vliegt vervolgens terug naar Gold Coast. Alex en Thijs gaan ook die kant op, maar zij gebruiken de auto van Johansen. En de GoPro? Die krijgt een soort zwemvest aan, zodat hij niet nog eens in de golven kan verdwijnen.

Volledig scherm
Een van de foto's van Alex Malone uit Goes en haar vriend Thijs van Gerwen die op de GoPro stonden.
Volledig scherm
Een van de foto's van Alex Malone uit Goes en haar vriend Thijs van Gerwen die op de GoPro stonden. © Alex Malone en Thijs van Gerwen
Volledig scherm
Een van de foto's van Alex Malone uit Goes en haar vriend Thijs van Gerwen die op de GoPro stonden.
Alex Malone (26) uit Goes verloor vijf maanden geleden haar GoPro in de woeste golven van het Australische Surfers Paradise. Dankzij een eerlijke vindster en wereldwijde (media-)aandacht kreeg Alex haar actiecamera terug. Daardoor kan ze weer beschikken over beelden als deze...