Volledig scherm
Marisca van de Voorde loopt samen met haar zoon Jayson, dochter Kayleigh en partner Edwin de Jonge achter de Goese 'boef' aan. © Willem Adriaansens

Goes-West vliegt achter de boef aan

GOES - Goes-West heeft de Zeeuwse primeur voor het interactieve politiespel Boef in de Wijk.

Goed nieuws!. Ze hebben ze te pakken. De boeven die dinsdagavond actief waren in de straten van Goes-West zijn in eendrachtige samenwerking tussen politie en wijkbewoners in de kraag gevat. Na stevig speurwerk, waarbij Facebook een leidende rol speelde, werden de onverlaten, overigens zonder verzet, aangehouden.

Politieteam

Oké, oké, het ging dinsdagavond natuurlijk niet om echte criminelen. De boeven waren medewerkers van het politieteam Oosterscheldebekken. Zij organiseerden voor het eerst in Zeeland een spel met de naam Boef in de Wijk. Maar dat spelletje heeft voor de politie wel degelijk een serieuze achtergrond. De bedoeling is namelijk om de deelnemers met heel andere ogen naar hun wijk te laten kijken. En dat deden ze.

Na een korte uitleg door wijkagente Joanne Kodde vliegen de boevenjagers fanatiek de wijk door. Gezinnen, stellen en eenlingen. Met de smartphone in de hand, wachtend op aanwijzingen. 'Pling!', de eerste tip. 'De boef heeft een open poort gezien bij een parkeerplaats.' 'Pling!, de boef draagt een rugzak'. 'Pling! de boef is gezien in de JP Coenstraat en draagt een zwart t-shirt.'

Pokémon

"We gaan ze in de boeien slaan en in de gevangenis gooien", zegt de vijfjarige Kayleigh. Zij loopt samen met haar broer Jayson (8) en vader en moeder achter de boeven aan. Opeens krijgt Kayleigh een ingeving: "Misschien is een Pokémon wel de boef."

Dat blijkt niet zo te zijn. Als de eerste boef is gevonden blijkt zij, op z'n Zaandams, heel provocerend een selfie genomen te hebben bij een politieauto. Maar tijd om lang bij de arrestatie stil te staan hebben de deelnemers niet. Er is nog een crimineel actief.

Folderen

Bloedfanatiek trekken de deelnemers opnieuw in groepjes de wijk in. "Zou hij in die luchtballon zitten?", roept iemand. En "Nee, ik ben de boef niet, ik ben aan het folderen", zegt een langsfietsende vrouw. De zussen Marit (13) en Tara (11) van Os vliegen door de brandgangen, zoeken naar trapjes die op de tipfoto lijken, springen om over schuttingen te kunnen kijken en komen steeds dichter bij boef nummer twee. 'Pling!', doet weer de telefoon. Ook boef twee is gevangen. "Jammer", vinden de zussen. Maar een volgende keer komen ze zeker weer.

Volledig scherm
Tara van Os (links) springt om in een brandgang over de schutting te kunnen kijken voor boeven. © Mechteld Jansen