Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Goes mist statushouders om te huisvesten

GOES - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) levert volgens de Goese burgemeester René Verhulst geen statushouders meer aan.

Hij vreest dat gemeenten daardoor mogelijk in de problemen komen met hun huisvestingsplicht. Elke gemeente is verplicht om jaarlijks een bepaald aantal statushouders (asielzoekers met een verblijsvergunning) te huisvesten. Maar de aanwas blijft ineens uit. Verhulst vermoedt dat er administratief iets niet in orde is.

"Het Coa levert niemand meer aan", zegt hij. "Maar ik heb geen zin om straks ergens onderaan een lijstje te bungelen omdat we niet aan onze taakstelling hebben voldaan." Het lijkt hem sterk dat er geen statushouders meer zouden zijn. De Bevelandse gemeenten willen daarom een gezamenlijke brief aan het Coa sturen met de boodschap: doe er iets aan, zegt Verhulst. "Want straks komt de stroom ineens weer los en dan krijg je weer reacties van 'wat gebeurt hier'.

Volgens de Goese burgemeester is de kwestie ook bij de provincie aangekaart. Wat betreft Verhulst zou de taakstelling moeten worden aangepast als er onvoldoende aanwas is.

Staatsecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maakte vorige week bekend dat gemeenten in de eerste helft van 2017 in totaal voor 13.000 statushouders huisvesting moeten regelen. Dat is minder dan dit jaar, zodat gemeenten die een achterstand hebben, kunnen inlopen.