Volledig scherm
© Thinkstock

Gigasubsidie voor Zeeuwse groene projecten

VLISSINGEN - Zeventien ondernemers, instellingen en particulieren krijgen bij elkaar ruim 143 miljoen euro subsidie voor de aanleg van zonnepanelen en de bouw van biomassacentrales in Zeeland.

De omschakeling naar duurzame energie gaat sneller dan het kabinet verwacht. In de eerste zes maanden is voor ruim het dubbele aan subsidie aangevraagd dan de 4 miljard die beschikbaar was. Voor de rest van het jaar komt vijf miljard beschikbaar; een miljard extra. Overigens krijgen initiatiefnemers het geld niet op de bankrekening. Het is bedoeld om projecten rendabel te maken en komt pas in de loop van een jaar of vijftien vrij als stroom wordt geproduceerd.

Biomassa

Bij achttien van de twintig Zeeuwse projecten die een bijdrage krijgen, gaat het om de aanleg van zonnepanelen. Maar het meeste geld gaat naar de bouw van biomassacentrales bij Westdorpe en Sirjansland. Aben Green Energy uit het Brabantse Wanroij 'krijgt' ruim 118 miljoen euro voor een een biovergasser op de Axelse Vlakte. "Het laatste zetje dat we nodig hadden", reageert Jan Aben. De centrale gaat gebruik maken van reststromen. Op termijn is er werk voor tien à vijftien mensen. "We gaan de plannen nu verder uitwerken. Op zijn vroegst draait de centrale eind 2018."

Tuinbouwbedrijf Van Noord in Sirjansland vangt ruim 19 miljoen, eveneens voor een biomassacentrale. Het bedrijf werkt de plannen uit en wil nog niet reageren.

De grootste bijdragen voor zonnepanelen gaan naar Katoen Natie Logipark in Terneuzen en het Duitse F&S Solar. Beide krijgen elk circa twee miljoen. F&S gaat parken bouwen bij Poortvliet en Tholen. Ook kleinere projecten krijgen een zetje. De 170.000 euro voor woningcorporatie RWS gaat naar projecten in Kortgene en Goes.

Strandcamping Groede onderzoekt nog hoe de bijdrage van twee ton in te zetten. Eric van Damme: "Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen op het terrein te plaatsen."

Het Hoornbeeck College in Goes steekt de 107.000 euro subsidie in panelen op de uitbreiding van de school. "In de zonnepanelen komt een illustratie", vertelt Evert Timmerman. "Een soort glas-in-lood. Niet alleen duurzaam, maar ook mooi."