Volledig scherm
De eerste kor is boven water gehesen. © Marclle Davidse

Gifstof TTX maakt uitdaging van nieuw mosselseizoen

YERSEKE - Mosselkotter Yerseke 55 mocht woensdag het mosselseizoen officieel openen.

Lege mosselschelpen springen in stukken uiteen onder de schoenzolen van de aanwezige journalisten en fotografen. Ze rennen over het dek van de Yerseke 55 om mosselvisser Leon Praat vast te leggen. Hij buigt zich over de kor en schept zijn handen vol met mosselen die zojuist zijn opgevist uit de Oosterschelde. De aftrap van het mosselseizoen 2016 is daarmee een feit.

Weinig verschil consument

Voor de consument is er weinig verschil tussen dit seizoen en voorgaande jaren, zo benadrukt voorzitter Wouter van Zandbrink van Vereniging De Mosselhandel enkele uren eerder. De vondst van de natuurlijke gifstof tetrodotoxine (TTX) in schelpdieren uit het oostelijke en noordelijke deel van de Oosterschelde vormt volgens Van Zandbrink vooral een uitdaging voor de mosselbranche. Omdat de verwaterpercelen oftewel ‘natte pakhuizen’ op een veenbank in het gesloten gebied liggen, moeten mosselen de komende tijd op een andere manier verwaterd worden.

Een tegenslag, geeft Van Zandbrink toe. In eerste instantie keurde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het gebruik van de verwaterpercelen goed, onder de voorwaarde dat de mosselen in die percelen vrij zouden zijn van TTX. Bij testen afgelopen dinsdag bleek dat niet het geval te zijn. De gebieden blijven voorlopig dicht en de mosselen gaan de komende weken direct van de kweekpercelen naar de fabrieken. Ondertussen wordt een aantal kweekpercelen in de Oosterschelde omgetoverd tot verwaterperceel. Logistiek vergt dat enige aanpassing en flexibiliteit.

TTX

Mosselkweker Cees Otte uit Bruinisse blijft opvallend rustig onder het slechte nieuws. „Paniek is nergens voor nodig. Het is ook in ons belang dat er geen enkele mossel met TTX bij de consument komt. Ik sta dus volledig achter de maatregelen van de NVWA.” Wel hoopt Otte dat snel een werkbare TTX-waarde wordt gevonden. „De kans is groot dat het gif al tien of vijftien jaar in het water zit, maar niemand heeft alarm geslagen. Dit seizoen kunnen we voor het eerst het TTX-gehalte meten en gelijk is het foute boel. Maar deze maatregelen zijn meer preventief dan repressief. Het is nu zaak om snel meer te weten te komen over het gif; dan kunnen passende maatregelen worden genomen.”

Volgens de kweker ging het tientallen jaren geleden hetzelfde toen de E.coli bacterie opdook. „We hebben zes weken stilgelegen. Een enorme strop, terwijl het uiteindelijk meeviel. Met de goede monitoring van tegenwoordig hoef je echt niet bang te zijn.” Ter illustratie steekt Otte een mossel in zijn mond. Het schelpdier is in water met algen gegaard en ligt op een bedje van knotswier. Chef-kok Wouter Kik van restaurant De Vierbannen in Ouwerkerk heeft het gerecht gemaakt. Een bijzondere afsluiter aan het begin van een uitdagend mosselseizoen.