Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Getuigen vechtpartij Zeelandhallen Goes verspreid over het hele land

GOES - Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk weet niet of het nog lukt om alle getuigen te horen die iets kunnen zeggen over de vechtpartij eind vorig jaar in de tijdelijke opvang voor vluchtelingen in de Goese Zeelandhallen. De getuigen zijn verspreid over heel Nederland en één is ook al terug gekeerd naar Iran.

In oktober gaat de politie op reis naar de verschillende opvangcentra om te proberen al die getuigen te spreken. Maar Suijkerbuijk waarschuwde de rechtbank dat getuigen die nu nog in Nederland zijn, dan mogelijk ook al verdwenen kunnen zijn. "Of uitgezet of zelf vertrokken."

Scheermes

De rechtbank behandelde dinsdag tijdens een tussentijdse zitting de zaak van de 21-jarige Iraniër E.A. Hij zou eind vorig jaar betrokken zijn geweest bij die bewuste vechtpartij. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij destijds met een scheermes een andere vluchteling zou hebben verwond door hem te snijden in zijn keel.

Spottende liedjes

De verdachte en zijn raadsman waren niet aanwezig tijdens de tussentijdse zitting. De verdachte mocht drie maanden geleden van de rechtbank Torentijd verlaten en hij woont inmiddels buiten Zeeland. Zijn raadsman zei destijds dat het beledigen en bespotten van Arabieren door Perzen de oorzaak was van de vechtpartij in de tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Goes. Volgens hem was die bewuste avond een groep Perzen spottende liedjes aan het zingen over Arabieren. Toen een man van Arabische afkomst daartegen protesteerde zou er een handgemeen zijn ontstaan. A. belandde, aldus de raadsman, midden in dat tumult. ,,Hij was op weg naar de wasplaats en had een scheermesje in zijn hand. Hij probeerde het gevecht te stoppen en zou daarbij iemand met dat scheermesje hebben geraakt."

Het is nog niet duidelijk wanneer A. daadwerkelijk wordt berecht.