Volledig scherm
Wouter Vaes moest op de tweede ronde examens wachten om óók Wiskunde A op zijn eindlijst te kunnen bijschrijven. © Peter Nicolai

Geslaagd voor het eindexamen, ondanks een ongeluk

VLISSINGEN - Middelbare scholieren die een herexamen gemaakt hebben, hoorden vrijdag of ze alsnog geslaagd waren. Ella Maljaars (16) uit Aagtekerke viel vlak voor de eindexamens van haar fiets, als gevolg van een epileptische aanval. 

"We gingen uit met een groep vrienden, op zaterdagavond. Een vriendin van me zat voorop het rekje van mijn fiets. Ik viel opeens om, en had stuiptrekkingen. Dat was erg schrikken, want ik heb nog nooit zoiets gehad. Gelukkig hebben mijn vrienden snel gehandeld."

Geheugen

De vmbo-leerlinge van het Calvijn College belandde in het ziekenhuis. Hoewel ze snel naar huis mocht, voelde ze zich erg moe: geen ideale omstandigheden voor het eindexamen. "Mijn korte termijngeheugen was aangetast, maar ik wilde het examen toch proberen. Bij Engels en Nederlands begreep ik de teksten niet. Ik stond er goed voor. Dat was mijn geluk." Voor biologie ging ze in de herkansing, omdat haar cijfers voor dat vak minder waren. Het herexamen ging goed: Ella hoorde vrijdag dat ze geslaagd is. "Mijn cijfers zijn misschien iets lager, maar ik ben heel tevreden. Nu kan ik na de zomer gewoon aan de mbo-opleiding verpleegkunde op niveau beginnen."

Wiskunde A én B

Wouter Vaes (17) uit Axel wilde examen doen in wiskunde A én B. De vwo-leerling van het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen wil na de zomervakantie econometrie en business economics gaan studeren in Rotterdam. Voor die studies word je niet zomaar toegelaten. "Door wiskunde A én B te volgen, wilde ik laten zien dat ik echt gemotiveerd ben." Eén probleem: de examens vielen op hetzelfde tijdstip. Daarom moest Wouter voor het examen wiskunde A wachten tot de tweede ronde. Het wachten was niet voor niks: hij slaagde gisteren met een 9 voor dat vak. "Ik ben blij dat het gelukt is."

Volledig scherm
Ella Maljaars slaagde nadat ze in eerste instantie door een ongeval was gezakt. © Lex de Meester