Volledig scherm
Gerrit Flikweert met de trekker waarmee hij dit weekend mee wil doen aan de Classic Motorraces in Wemeldinge. © Dirk-Jan Gjeltema

Gerrit Flikweert showt brullend monster tijdens Classic Motorraces in Wemeldinge (video's)

ZONNEMAIRE - Gerrit Flikweert showt zaterdag 11 juni tijdens de Classic Motorraces in Wemeldinge zijn zelfgemaakte trekker. Hij monteerde een 80 pk-Suzukimotor op zijn oude Fieldmaster. Met als resultaat een brullend monster.

Tijdens de Classic Motorraces in Wemeldinge is Gerrit Flikweert zaterdag de vreemde eend in de bijt. Dan rijdt hij daar zijn rondjes over het stratencircuit op zijn trekker. "Maar daar heeft een trekker toch helemaal niets te zoeken?", vraagt een logisch denkend mens zich dan af. Nou, is dan het antwoord, Flikweerts trekker wel. Hij heeft op zijn trekker namelijk het motorblok van een klassieke Suzuki-motorfiets gemonteerd.

Voorproefje

Thuis in Zonnemaire geeft Flikweert een voorproefje van wat de mensen in Wemeldinge kunnen verwachten. In zijn schuur start hij de de 850 cc-motor. De viercilinder klinkt stationair nog redelijk beschaafd. Daar komt echter abrubt een einde aan aan als de berijder het gas intrapt. Een oorverdovend lawaai verspreidt zich door de polder. Alsof Max Verstappen in zijn Formule 1-wagen volgas staat te wachten tot de startlichten op groen springen.

"De eerste keer dat ik hem startte, leek het wel een damesbrommertje", vertelt Flikweert. "Maar dat was nog met de originele uitlaat erop. Die heb ik er afgezaagd en toen bleek ie nog harder te lopen ook. Bleek dat die uitlaat hem altijd gesmoord had. Nu loopt hij tegen de 70 kilometer per uur."

Flikweert begon in mei 2015 aan het project. "Ik had die motor helemaal kapotgereden, totdat er geen band en geen rem meer op zat. Opknappen zou veel te duur worden." Daarmee werd het idee geboren om de motor in de trekker te monteren. "Iedereen zei dat het niet kon. Nou, dat was voor mij een extra drijfveer."

Bouwdoos

De constructeur in Flikweert overwon alle voorbijkomende problemen. Met het rood-grijze gevaarte als resultaat. "Het is gewoon een bouwdoos. Al het rode is van de originele trekker en alles wat ik er aan ijzer aangezet heb is grijs. Het grijze frame heb ik gemaakt van palen van een takel."

Aan de formule 1-trekker zitten weinig moderne snufjes. Alhoewel Flikweert wel zijn eigen anti-diefstalmethode heeft aangebouwd. "Zie je dat stuur? Dat is een heftruckstuur. Dat kan je er zo afdraaien. Net als Mr. Bean bij z'n mini doet."

Spartaans

Verder is het allemaal behoorlijk spartaans. Bij het rijden heeft Flikweert dan ook zijn handen vol. "Dat gaat tegen de zeventig en dat zonder vering. Dat geef ik je te doen." Om het nog enigzins 'comfortabel' te maken heeft Flikweert onlangs een stoel op de kop getikt. "Daar zit wel vering in en die kan je afstellen op je gewicht."

Zaterdag wordt Flikweerts trekker opgehaald om in Wemeldinge te verschijnen bij de Classic Motorraces. De bouwer heeft er zin in. "Ik ga er een gezellige dag van maken. Een beetje showen met de trekker. En oude brommers en motoren bekijken, want die interesseren me altijd al. Per slot van rekening is mijn Suzuki, van ongeveer 1980, ook een klassieker."

Gerrit Flikweert showt zaterdag 11 juni tijdens de Classic Motorraces in Wemeldinge zijn zelfgemaakte trekker. Hij monteerde een 80 pk-Suzukimotor op zijn oude Fieldmaster. Met als resultaat een brullend monster.