Volledig scherm
Als gevolg van de zandafgravingen in Groeve Boudewijn is goed zichtbaar geworden hoe de Brabantse Wal is ontstaan. Binnenkort wordt duidelijk of de plek behouden blijft. foto archief bn destem

Geopark komt dichterbij, met dank aan Zeeland

BERGEN OP ZOOM - Provincie Zeeland ondersteunt streekorganisatie Brabantse Wal bij binnenhalen erkenning Unesco als uniek geologisch gebied. Om maar met de deur in huis te vallen: het beoogde Unesco Geopark is veel breder dan alleen het Brabantse Wal-gebied.

Weliswaar komt het initiatief uit dat stukje West-Brabant, maar het park omvat nadrukkelijk ook delen van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Belgisch e provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Bijzondere elementen

En voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om de aanleg van een natuurpark of iets dergelijks. Nee, we moeten eerder denken aan een verzameling bijzondere landschaps- en cultuurelementen dat een soort Michelinster krijgt.

"Denk concreet bijvoorbeeld aan de groeve Boudewijn in Ossendrecht waar je diverse aardlagen kunt zien", zegt Geert Kooistra, die de subsidie-aanvraag vanuit streekorganisatie Brabantse Wal coördineert. "Maar ook de groeve in Nieuw-Namen, bij het Verdronken Land van Saeftinghe, is heel uniek. Alleen, onvindbaar! Maar ook grenspark De Zoom/Kalmthoutse Heide, de Turfvaart richting Roosendaal en de verdronken stad Reimerswaal zijn ingrediënten."

De bedoeling is dat ondernemers geld gaan zien in de ontwikkeling van toeristisch-recreatieve arrangementen. Maar te denken valt ook aan streekproducten of aandacht vanuit universitair onderzoekers voor het gebied.