Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten willen kunnen experimenteren met wietteelt

TERNEUZEN - Gemeenten moeten kunnen experimenteren met gereguleerde wietteelt waarbij de teelt (net als de verkoop) in handen komt van vergunninghouders. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deed die oproep aan het Rijk woensdag op haar jaarcongres.

Burgemeester Jan Lonink van de gemeente Terneuzen is blij met de oproep van de gemeenten. Hij vraagt al jarenlang om regulering van wietteelt. ,,Het gedoogbeleid is al jaren failliet. Het kost enorm veel politie-inzet, en dat is niet nodig. Dat dringt bij steeds meer gemeenten door. Er was dit keer nauwelijks discussie over dit onderwerp: de neuzen staan dezelfde kant op. Dat is bijzonder en verheugend."

Volgende kabinetsperiode

Of ook de regering volgt, is nog maar de vraag, erkent Lonink. ,,We hadden gehoopt dat minister Van der Steur hier iets opener in zou staan dan de vorige minister, Opstelten. Tot nu toe blijkt daar maar weinig van." Lonink vestigt zijn hoop nu op de volgende kabinetsperiode. ,,Dan moet dit onderwerp maar eens een belangrijk punt worden bij de formatie."