Volledig scherm
© Mijntje Wismans

Gemeenten maken geen haast met plannen huisvesting asielzoekers

MIDDELBURG - Slechts drie Zeeuwse gemeenten zeggen onomwonden vóór 15 mei met een voorstel voor een locatie voor een asielzoekerscentrum te komen. Commissaris van de koning Han Polman stuurde twee weken geleden een brief naar de dertien gemeenten met de dringende vraag om voor die datum een concreet plan te hebben.

Gezocht wordt naar locaties voor 200 tot 600 personen voor een periode van drie tot vijf jaar.

2500 opvangplaatsen

Polman schreef de brief omdat hij als 'rijksheer' moet toezien op naleving van de afspraak die de Nederlandse gemeenten afgelopen november met het rijk hebben gemaakt. Uiterlijk 1 februari hadden locaties bekend moeten zijn voor 2500 reguliere opvangplaatsen per provincie. Die afspraak zijn de gemeenten niet nagekomen.

Reimerswaal, Borsele en Middelburg verwachten aan het verzoek van Polman te kunnen voldoen. Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg maakt hierbij wel een kanttekening: "We hebben locaties aangeboden aan het COA. Dat moet doorrekenen of ze geschikt zijn. "

Veere en Tholen stellen dat zij zich niet te laten opjagen. Terneuzen zegt haar bijdrage al te hebben geleverd door opvang te bieden aan 600 vluchtelingen in vakantiepark Marina Beach. Voor Goes en Middelburg is de aanwezigheid van een AZC of noodopvang binnen hun grenzen geen reden om niet te zoeken naar nog een locatie.

Geen haast

Hoewel de opgave al ruim vier maanden bekend is, zijn de meeste gemeenten nog niet verder gekomen dan 'het zeer serieus nemen van de vraag van de heer Polman' (Vlissingen), 'onderzoek van de gevraagde opties' (Noord-Beveland), 'verkennende gesprekken' (Kapelle) en het 'creëren van draagvlak' (Schouwen-Duiveland en Hulst). De gemeente Sluis laat weten 'het besluitvormingsproces nog te moeten doorlopen'.

Commissaris Polman wil op dit moment niet diep op de kwestie ingaan. Volgens zijn woordvoerster heeft hij signalen dat in de Zeeuwse gemeenten hard wordt gewerkt om locaties te vinden. Hij is altijd bereid om ze bij het zoeken te helpen.