Volledig scherm
De scheepswerf Reimerswaal in Hansweert. © Willem Mieras

Geluidsexpert veegt de vloer aan met RUD-rapport scheepswerf

HANSWEERT - "Ik heb zelden zo'n overschrijding van de geluidsnorm gezien als wat daar bij de scheepswerf gebeurt", vertelt geluids- expert Henk Hasper uit het Groningse Niezijl. "Dan is het echt een gotspe dat de RUD niet wil handhaven." De emeritus hoogleraar fysische meettechniek boog zich, op verzoek van de familie Stanczak, over de gegevens van de geluidsmetingen.

Die moesten overigens via een Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)-verzoek verkregen worden. De familie Stanczak woont al generaties naast de werf en ondervindt al jaren geluidsoverlast van de buurman. Na bestudering van de meetgegevens kwam Hasper tot een geheel andere conclusie dan de RUD.

Aannames

"Ze gaan bijvoorbeeld uit van verkeerde aannames", aldus de Groninger. "Volgens het rapport is er geen tonaal en gepulst geluid. Maar dat is er wel degelijk. Bijvoorbeeld door de dieselgeneratoren, draaiende scheepsmotoren, het bikken en slijpen van laswerk en metalen platen die op het dek vallen."

Ook de gehanteerde correctiefactor bij het berekenen van het geluidsniveau is volgens Hasper onjuist. "Daar gebruiken ze verkeerde afstanden en hoogtes voor, waardoor er een lagere geluidswaarde uit de berekeningen rolt."

Omslag

Als Hasper de volgens hem logische gegevens gebruikt, overschrijden de waarden de norm permanent. "Daar komen ze ver en ver bovenuit. Terwijl die normen toch zijn opgesteld ter bescherming van de bewoners. Maar ergens is een omslag geweest in Hansweert. Nu wordt het bedrijf beschermd. En dan kan opeens alles."

Hasper, een autoriteit op het gebied van geluidsmetingen, verrichtte in het noorden des lands al menig geluidsonderzoek. Zoals het onderzoek bij de NAM-locatie. "Dat kostte de gemeente toen klauwen vol geld. Maar ze luisterden wel." Dat er in het geval van de scheepswerf geen actie wordt ondernomen, begrijpt Hasper dan ook niet. "En dan zegt de RUD nu dat dat is omdat er uitzicht zou zijn op legalisatie. Dan is de indruk onontkoombaar: de RUD bewaakt in dit geval niet het welzijn van de bewoners, maar wordt aangestuurd door de politiek. En dat is een schande."

Stoorgeluiden

De RUD laat in een reactie weten dat hun rapport ongefilterde metingen weergeeft. "Dan heb je ook stoorgeluiden. Je kan niet al het geluid toeschrijven aan de werf. En wij hebben ons nou eenmaal te houden aan de normen en procedures. Anders gaat de werf weer klagen dat we ons werk niet goed hebben gedaan."

Directeur Pieters van de scheepswerf was niet bereikbaar voor commentaar.

Volledig scherm
© Thinkstock