Volledig scherm
© archieffoto Willem Mieras

Geldstroom rond vluchtelingen Zeelandhallen blijft schimmig

GOES - Hoewel Libéma, eigenaar van de Zeelandhallen in Goes, afgelopen weekend 'nadrukkelijk' afstand heeft genomen van een publicatie in NRC Handelsblad, blijft het mistig hoeveel geld het bedrijf verdient met de verhuur van de locatie aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). NRC stelde zaterdag dat het Rosmalense leisureconcern voor een periode van elf maanden drie miljoen euro zou opstrijken met de noodopvang van vluchtelingen in de Zeelandhallen, maar onderbouwt dat bedrag niet.

Libéma nam op de eigen website afstand van de beweringen en conclusies uit het onderzoek van de krant en Reporter Radio en zegt dat het COA slechts de kostprijs van de accommodatie betaalt. Bijkomende kosten worden eveneens zonder winst doorberekend. Maar wat die kostprijs dan is, blijft onduidelijk. Noch in de jaarrekening over 2015 van Libéma, noch in de financiële verantwoording over afgelopen jaar van het COA is terug te vinden wat respectievelijk is binnengekomen en uitgegeven aan huur voor de Zeelandhallen; de (miljoenen)bedragen zijn niet uitgesplitst naar locatie en Libéma heeft er 22 verspreid over het land. In de verantwoording van het COA valt wel te lezen dat de totale huisvestingskosten (huur- en facilitaire en beheerskosten) vorig jaar fors zijn gestegen: van 87 miljoen euro in 2014 naar 172 miljoen euro vorig jaar. Qua huurkosten gaat het om 39,4 miljoen, de rest van het geld was voor zaken als beveiliging, schoonmaak, energie, heffingen, verzekeringen en vuilafvoer. "De investeringen zijn redelijk hoog, de afschrijvingstermijnen véél korter", aldus het COA. Overigens meldde NRC dat het COA ook zou moeten betalen voor 'duizenden' ongebruikte parkeerplaatsen bij de Zeelandhallen, maar daar zijn er 'slechts' 1500. Zeelandhallen Exploitatie BV zelf heeft nog geen jaarrekening over 2015 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Op de website is ook nergens te vinden wat de huurprijs per vierkante meter van de hallen bedraagt.

Het lijkt logisch om het bedrag wat Libéma van het COA ontvangt gewoon te noemen, al was het maar om speculatie te voorkomen. Woordvoerder Ron van Kuijk van Libéma verwees maandag echter opnieuw naar de persverklaring die het bedrijf zaterdag heeft doen uitgaan.

Ook René van Donschot, tot september vorig jaar locatiemanager van de Zeelandhallen, wil er niks over zeggen. ,,Dat zou onverstandig zijn."

De Goese burgemeester René Verhulst kan ook niet zeggen om welke bedragen het gaat. ,,Het is een ingewikkeld stelsel van afspraken tussen het COA en Libéma, dat weet ik wel."

In de Zeelandhallen worden sinds juli vorig jaar vluchtelingen opgevangen. Er is plek voor maximaal 500 mensen In totaal zijn er volgens de website van het COA momenteel een kleine vijftig noodopvanglocaties in Nederland.