Volledig scherm
Geheimzinnige sticker op de poort in Terneuzen. © Martine Kluytenaar

Geheimzinnige stickers op deuren in Terneuzen: inbrekers of grap?

TERNEUZEN - Communiceren inbrekers in Terneuzen met stickertjes? Bewoners denken van wel, de politie van niet. Martine Kluytenaar en Jerry Heppener uit Terneuzen weten het echter zeker: inbrekers houden de buurt in de gaten.

Ze ontdekten dinsdagavond dat her en der in de brandgang op tuinpoortjes stickers waren geplakt. Rode en blauwe, met daarop de huisnummers. "Het zijn inbrekers, dat kan niet anders. Dit is echt geen grap van kinderen", zegt Jerry. Daarvoor zouden de stickers volgens hem ook te hoog zitten; op zo'n 1.80 meter.

'Rood = weinig thuis'
De geheimzinnige plakkertjes zorgen voor onrust in en rond de Axelsestraat. "Toen we de stickertjes dinsdagavond ontdekten zijn we gelijk op onderzoek uitgegaan", vertelt Jerry.

"Al snel viel één ding op: op de poorten van mensen die weinig thuis zijn hingen rode stickertjes. En op de poorten van mensen die vaak thuis zijn, zaten blauwe. Dat weet ik zo goed omdat ik nu zes jaar in deze buurt woon en de mensen goed ken. Ik weet wie er vaak wel en niet thuis zijn. Dan tel je één en één bij elkaar op."

Jerry weet het absoluut zeker: dit is het werk van inbrekers die de buurt in de gaten houden.

Politie is sceptisch
Voor de politie zijn de stickers een mysterie. Agenten hebben zelf geen stickers gezien, zegt woordvoerder Alwin Don. "Toen we dinsdagavond zijn gaan kijken, waren de stickers door bewoners al weggehaald."

Don is sceptisch over het verhaal dat inbrekers de stickers zouden hebben opgeplakt. "In Nederland is nog nooit een serieuze aanwijzing gevonden tussen tekens en woninginbraken.

Vaak blijkt later dat bijvoorbeeld een woningbouwvereniging of een bedrijf de tekens heeft gezet, om welke reden dan ook. Nooit is er ook maar een aanwijzing gevonden dat tekens op huizen in verband staat met inbrekers. Het lijkt dan ook een broodje-aap-verhaal."