Volledig scherm
De Lange Kerkstraat in Goes. © Eldridge Pentury

Geen mens kan nog om Goes heen

GOES - Is Goes praktisch de hoofdstad voor veel Zeeuwen? Alles op een rijtje zettend kom je tot een aardige lijst waarvoor je in Goes moet zijn.

Goes

Natuurlijk, Middelburg is de officiële hoofdstad van Zeeland. Elk schoolkind dreunt Middelburg op in het rijtje Leeuwarden, Groningen, Assen, enzovoorts. Als zetel van het provinciaal bestuur, de rechtbank, het waterschap en de Veiligheidsregio Zeeland is Middelburg nog altijd een stevig bestuurlijk bastion. Ook de toerist weet de bijna 800 jaar oude stad hogelijk te waarderen.

Binnen Zeeland steekt de Bevelandse buurman Goes Middelburg naar de kroon. Veel Zeeuwen ontkomen niet aan een ritje naar Goes. De Ganzenstad is - zeker sinds de opening van de Westerscheldetunnel - het geografische centrum van de provincie. De televisietoren staat niet voor niets in Goes. De gemeente weet haar centrale ligging steeds beter uit te buiten. De grote klapper was, inmiddels al weer jaren geleden, de keuze van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis voor Goes als hoofdlocatie. Emergis was het ADRZ, als centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Zeeland, al voorgegaan.

Ook op onderwijsgebied timmert Goes aan de weg. Voor een aantal gespecialiseerde vormen van voortgezet onderwijs - zoals het Edudelta College met zijn 'groene' opleidingen - is Goes de aangewezen plaats.

Mode

Als koopcentrum doet Goes het goed. Van de 50 bekende luxe damesmerken zijn er 34 te koop. Bovendien zijn nergens zoveel verschillende winkels die deze duurdere merken verkopen. Goes is daarmee met grote voorsprong de modehoofdstad van Zeeland.

Ook autofabrikanten kiezen voor Goes: zo'n dertig merken hebben er een dealer, meer dan waar ook in Zeeland. Een aantal merken is alleen in Goes te vinden. De stad heeft voor bedrijfswagens op één merk na het monopolie in de provincie.

Over auto's gesproken. Theorie-examens voor het rijbewijs worden door het CBR alleen nog in Goes afgenomen. Hetzelfde geldt voor een aantal specifieke praktijkexamens en binnenkort voor de rijtest.

Het Zeeuwse bedrijfsleven verzamelt volgende maand in Goes. De Zeelandhallen bieden drie dagen onderdak aan de jaarlijkse ondernemersbeurs Contacta. Burgemeester René Verhulst is op 6 december te gast bij de BrabantsZeeuwse Werkgeversvereniging tijdens een bijeenkomst met de niet mis te verstane titel 'De ontwikkeling van Goes als centrumgemeente'. Zijn stad ligt nu eenmaal waar die ligt, maar dat betekent volgens Verhulst niet dat de gebraden haantjes als vanzelf in de Ganzenstad neerstrijken. "Je moet als stad wel blijven investeren."

Hij noemt de tweede afslag aan de A58 als voorbeeld. De gemeente heeft er jarenlang voor gelobbyd en steekt zelf 9 miljoen in de aanleg van de afslag die bedrijventerrein De Poel en het ziekenhuis beter bereikbaar maakt. Voor PostNL mede reden om haar distributiecentrum in Goes neer te zetten. Bedrijfsleven en instellingen kiezen voor Goes zodra vestigingen gecentraliseerd worden.

Maar zodra de politiek aan zet is valt de gemeente vaak buiten de boot. Het waterschap, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat kozen voor Middelburg. De veiligheidsregio verplaatst zijn onderhoudswerkplaats van Goes naar Borssele. "Onbegrijpelijk", vindt Verhulst. "Of neem de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Die is heel excentrisch in Terneuzen gevestigd. Met dat soort politieke keuzes heb ik wel eens moeite."